ИЗ ОПШТИНЕ

ПРЕВЕНТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ЂАКЕ – СЛАВИМО БЕЗБЕДНО

Празници су код нас незамисливи без пиротехнике попут петарди, ракетица и ватромета. Иако многи и даље мисле да је реч о безазленој дечијој забави, све чешће смо сведоци трагичних последица њихове употребе.

Зато је и ове године у ОШ “Јован Јовановић Змај” Ковин свим ученицима у данима пред зимски распуст, наставник Дејан Крецуљ, који је и резервни војни старешина обучен за рад са минско-експлозивним материјама, одржао ефектне радионице, са циљем да се укаже на све опасности које ова “забава” собом носи.

Мада чак 90 одсто старијих основаца мисли да се не могу повредити тако што ће бацати петарде и да је овај вид забаве потпуно безбедан – пошто су погледали филмове у којима су видели вршњаке са озбиљним опекотинама и повредама лица и руку, већина њих је променила мишљење. Како су у едукативним филмовима истакли лекари, најчешће су повреде прстију и шаке, али долази и до дубоких опекотина које захтевају хируршко лечење, има тежих повреда усне дупље, носа, очију, као и повреда главе које могу да угрозе живот. Ипак, и у овом проблему родитељска брига је најважнија, а одговорност породице највећа.

Стога се ова акција правовремено спроводи и очекујемо да ће уродити плодом, да ће предстојећи празници протећи у радости и без повреда, јер лепше је без петарди, када славимо безбедно, подсећа наставник Крецуљ.