ИЗ ОПШТИНЕ

У БОЛНИЦИ ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Поводом ,,16 дана активизма против насиља над женама“, кампање која почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, у биоскопској сали Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“ одржана је радионица и разговор на тему ,,Насиље над женама“ у сарадњи са невладином организацијом Аутономни женски центар (АЖЦ) из Београда и Кабинетом за социјални рад болнице.

У уводном делу радионице у име Болнице све је поздравила Софија Лукић, дипл. социјални радник, подсетила на значај и историјат овог дана и датума и захвалила се Аутономном женском центру на подршци.

Радионицу је водила Тања Игњатовић, психолошкиња из АЖЦ, која је заједно са  пацијенткињама и пацијентима разговарала о облицима насиља и начинима подршке жртвама истог, као и о утицају насиља на здравље. Учесници и учеснице су имали прилику да кажу шта је то што они сматрају насиљем, али и да чују које су превентивне мере и мере заштите од насиља, породичног или партнерског и како правило реаговати на исто. Током целе радионице, сви су били изузетно активни, делили су своја размишљања и примере, како личне, тако и из блиске околине. По завршетку дискусије учесници су добили едукативни материјал и брошуре.

У Специјалној болници ,,Ковин“ формиран је стручни Тим за превенцију и спречавање породичног и родно заснованог насиља и чине га лекари, психијатри, социјални радници, психолог и медицинска сестра. У оквиру болнице ради и Саветовалиште за подршку жртвама насиља, истиче још у саопштењу из СБПБ „Ковин“ Кристина Богуновић, ПР установе.

Фото: СБПБ Ковин, са радионице