ИЗ ОПШТИНЕ

УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАНА АКЦИЈА ПРОМОЦИЈЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ

Поводом најновије акције промоције вакцинације, коју реализује Дом здравља Ковин кроз пројекат “Подршка ангажовању заједнице у кампањи вакцинације против ковид-19”, издато је следеће саопштење за јавност:

„У среду, 25. јануара 2023. у Дому здравља Ковин организована је акција промоције вакцинације против ковид-19. Одржано је предавање за грађане општине Ковин, који су могли да се информишу и на лицу места вакцинишу против ковид-19.

Присутне је поздравила Јасмина Ђаков, директорка Дома здравља и Душан Максимовић, помоћник председнице општине, након чега је предавање одржала др Марија Мијалковић Павловић, специјалиста опште медицине и руководилац програма вакцинације у Дому здравља Ковин.

Директорка ДЗ Ковин, Јасмина Ђаков истакла је: „Дом Здравља Ковин од почетка пандемије ради на активној превенцији и борби против ковид-19. Драго ми је да смо део ове акције, заједно са партнерима, локалном самоуправом и невладиним сектором, јер је важно са грађанима поделити сваки напредак и доступне информације. Превенција је најважнији корак ка потпуном превазилажењу епидемије ковид-19“.

Др Марија Мијалковић Павловић је нагласила: „Сви желимо да верујемо да је ситуација из 2020. године остала за нама и да је најгори талас ковид-19 прошао, али треба имати у виду да је сам вирус је још увек присутан и да се веома лако преноси. У великој смо предности у односу на 2020. годину, доступне су нам нове информације о вирусу и о болести, као  и вакцине које штите од тежих и фаталних облика болести. Веома је важно да се грађани, посебно старији и хронични болесници, који нису вакцинисани, као и они којима је од последње вакцинације прошло више од три месеца, вакцинишу. Ја их позивам да то учине што пре, у Дому здравља Ковин медицински тим је оперативан сваког радног дана од 7 до 13 часова и могуће је информисати се и вакцинисати. На располагању је нам је  најновија, бивалентна вакцина, која се користи као бустер доза против ковид-19“.

Акција промоције вакцинације против ковид-19 у Ковину се организује у оквиру пројекта “Подршка ангажовању заједнице у кампањи вакцинације против ковид-19”, у сарадњи са невладином организацијом АСБ, а уз подршку Светске здравствене организације и УСАИД-а, који, у сарадњи са Владом Републике Србије, пружају подршку промоцији вакцинације против ковида-19 у Србији.

„Доступност информација је клуч за превазилажење најтежих препрека и АСБ-у је драго да је део ове важне акције. У Ковину, као и у многим другим градовима у Републици Србији, у наредном периоду ће бити организован низ предавања за грађане, као и индивидуалне посете породицама, у сарадњи са партнерима и локалном заједницом“ истакла је Јелена Тешић, координаторка за комуникације невладине организације АСБ.

Грађани су искористили могућност и након завршетка предавања у дому здравља, одмах се вакцинисали.

„Имала сам јако тешку форму болести ковид -19, пре вакцинације. Била сам изузетно болесна, и спашена сам захваљујући лекарима. После тог искуства, редовно се вакцинишем, примила сам 3 дозе.“ изјавила је  Драгица Радмановић (75). Госпођа Радмановић је истакла, као председница Удружења пензионера у Ковину, да су пензионери веома савесни и сви вакцинисани, осим оних који то не могу из здравствених разлога и да ће са том праксом наставити.

„Мислим да је корисно. Мени је ово 4. доза. Треба свако да се вакцинише и заштити.“ Рекао је Михаило Петковић (73).

Милан Ђапић сматра нормалним да се вакцинише. „ Слушамо лекаре. Имамо поверења у њих“ истакао је.“