ИЗ ОПШТИНЕ

ЈАВНО ПРЕСТАВЉАЊЕ „СУПЕРШКОЛА“ СРБИЈЕ – МЕЂУ 30 0ДАБРАНИХ И „ВАСИНА“

Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) – Локална канцеларија у Србији, у сарадњи са Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) организовала је јавни догађај ‘’Упознајте Супершколе Србије’’ у Београду, 1. фебруара 2023. године, у оквиру регионалног програма размена “Супершколе”. Тридесет одабраних школа представљали су директори и професори, а поред њих су догађају присуствовали и министар просвете, Бранко Ружић, амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији Анке Конрад, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Пламена Халачева, саветница министра туризма и омладине, Снежана Клашња, директорка ГИЗ у Србији Даниела Функе и директорка  локалне канцеларије RYCO у Србији, Марија Булат.

„Сви присутни имали смо исти задатак, да представимо  своје пројектне идеје које ће се касније развијати уз помоћ RYCO ментора и менторки и да потпишемо уговоре о спровођењу пројекта. Такође смо имали прилику да се међусобно упознамо, разговарамо са важним локалним и међународним партнерима пројекта Супершколе, као и да сазнамо више о следећим корацима у оквиру процеса имплементације размена“, каже директор ССШ „Васа Пелагић“ Ковин, Венера Арсенов Бојовић и додаје: „Радујемо се награди и предстојећим активностима на  пројекту, који ће ојачати професионалне капацитете установе, запослених и ученика и тако промовисати све лепоте нашег града и локалне заједнице.“

Спровођење размена подељено је у два круга. За Ковинце, први круг размена је период од априла до јуна, када се планира посета Албанији, граду Берату и Средњој школи „Кристо Исак“, док ће се други круг одвијати у периоду од августа до октобра у нашој школи и нашој локалној заједници. Обе школе ће организовати по једну посету партнерској школи у трајању до 7 дана, а ученици ће путовати у пратњи једног или два професора. Програм школске размене ће дати прилику ученицима и професорима да путују, представе себе, своју школу и обичаје, као и да науче нешто ново о локалним заједницама у различитим деловима нашег региона.

Иначе, за време другог отвореног позива ‘’Супершколе’’ пристигло је 155 предлога размена (од којих су 7 дугорочна партнерства између школа које су учествовале у првом циклусу размена), а више од 535 средњих школа са Западног Балкана користило је платформу www.superschools.net за повезивање са другим школама.