ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин обележила је трибином, изложбом и радионицама Светски дан матерњег језика – 21.фебруар.

Наставница српског језика и књижевности Марија Михајлов одржала је предавање о српском језику ученицима из „Ђурине“ школе. Она је подсетила на развој, историју српског писма и указала на значај очувања матерњег језика. Након трибине, одржана је и радионица.

Слична активност организована је и у огранку „Теофило Димић“ Баваниште. Библиотеку су посетили ученици виших разреда ОШ „Бора Радић“ са наставницима Јованом Станишић, Душаном Симићем и Страхињом Ђорђевићем. На паноу су изложене изреке и мисли о српском језику, а реализоване су и радионице: Одговори на задату туђицу-страну реч у нашем језику одговарајућом српском речи; На задате речи тинејџерског сленга и жаргона одговори речима на српском језику.

Генерална скупштина УНЕСКО 1999. године прогласила је 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика, као сећање на студенте који су на тај дан 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични. Међународни дан матерњег језика се обележава сваке године 21. фебруара широм света. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма.