ИЗ ОПШТИНЕ

У ТРЦИ ЖИВОТА БУДИ ПРВИ, ПОСТАНИ И ТИ ДОБРОВОЉНИ ДАВАЛАЦ КРВИ!

Трећа овогодишња кција Добровољног давања крви (ДДК) у организацији Црвеног крста Ковин, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одржаће се у среду 01. марта 2023, у периоду од 10.00 до 13.00 часова, у „Дому доброте“ – што је друго име за зграду Црвеног крста Ковин у Улици Михајла Пупина бр. 19. Ово је још један позив хуманима да одвоје својих неколико минута, за нечији живот!

 

Најава још једне акције ДДК у Ковину повод је да се осврнемо на то како је током 2022. године Црвени крст Ковин испуњавао овај део своје хумане мисије, као једно од јавних овлашћења које је држава пренела на организацију – што значи да Црвени крст Ковин учествује у реализацији Годишњег плана прикупљања крви и  обезбеђивању довољних количина крви и њених деривата за све грађане општине Ковин, у складу са потребама здравственог система.

Црвени крст Ковин је у 2022. организовао и реализовао 22 акцијe добровољног давања крви и у оквиру њих је прикупљено 462 јединицe крви. У припреми и реализацији ових акција учествовало је 60 волонтера који су одвојили својих 1.755 волонтерских сати. Акције добровољног давања крви у Ковину  реализују едуковани млади волонтери уз координацију стручног сарадника и Комисије за добровољно давалаштво крви, а у осталим насељеним местима старији волонтери.

У току 2022. године, едуковани волонтери Црвеног крста Ковин су реализовали 8 различитих едукација за различите категорије грађана (волонтере, ученике средњих школа, просветне раднике, припаднике добровољних ватрогасних јединица и шире грађанство). Грађани општине Ковин су у 2022. години укупно донирали 795 јединица крви, 70-оро је први пут дало крв и за то добило своје прво признање.

На посебан начин и у току прошле године обележена су два најзначајнија датума за ДДК:

Национални дан добровољних давалаца крви 11. мај – на конкурсу „Крв живот значи“ је учествовало 8 основних школа и 2 средње школе са територије општине Ковин, укупно је на адресу Црвеног крста Ковин пристигло 354 рада, од тога 330 радова деце основношколског узраста и 24 рада средњошколаца. Поводом обележавања Националног дана, подељене су награде за победнике на конкурсу „Крв живот значи“ на нивоу Црвеног крста Ковин. Додела награда је уприличена у позоришној сали Центра за културу Ковин након премијере представе „Уживо са лица места“ (на тему промоције хуманих вредности, ПХВ).

Светски дан давалаца крви 14 .јун – Црвени крст Србије поводом Светског дана добровољних давалаца крви је организовао свечаност уручења награда ученицима који су били најуспешнији у уметничком изражавању на конкурсу „Крв живот значи“. Ученик ковинске Средње стручне школе „Васа Пелагић“, Вилијам Магда, је освојио је III место у категорији форме „смс поруке“: „У трци живота буди први, постани и ти добровољни давалац крви.“ Представљени су резултати истраживања о задовољству давалаца крви у којем је учествовао и Црвени крст Ковин и даваоци наше општине.

Вишеструким добровољним даваоцима крви са територије општине Ковин признања су уручена 21. децембра, на свечаности одржаној у згради Црвеног крста Ковин поводом 15 година рада и активности у Дому доброте – зграда Црвеног крста Ковин на овој адреси усељена је и званично предата Ковинцима децембра 2007. године. Укупно је уручено 35 признања: 1 признање за 75 давања крви, 1 признање за 50 давања, 5 признања за 35 давања, 7 признања за 20 давања, 14 признања за 10 давања и 7 признања за 5 давања.

Све своје активности у овој области Црвени крст Ковин је реализовао са циљем да за грађане општине Ковин увек има довољних количина крви у здравственим установама у којима се они лече, односно да крв чека пацијента а не обрнуто. Тако, и у периоду када у болницама није било довољних количина крви појединих крвних група, за све оне који су се обратили Црвеном крсту, а у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и Заводом за трансфузију крви Војводине обезбеђена је крв без додатног ангажовања добровољних давалаца, у овом случају, наменских давалаца.

Такође, волонтери и запослени у ЦК Ковин активно учествују у стандардизацији Програма ДДК на нивоу Црвеног крста Србије. На Вршачком брегу, у одмаралишту Црвеног крста Вршац у периоду од 10. до 12. марта 2022, Црвени крст Војводине је организавао семинар за мотиваторе и организаторе акција добровољног давања крви. Семинару су присуствовала два волонтера Црвеног крста Ковин, а другог дана семинара СИМ –ТИМ Црвеног крста Ковин извео је симулацију акције. У јулу 2022, два волонтера Црвеног крста Ковин су били полазници кампа у Хајдучици који је организовао Црвени крст Војводине са темом „Добровољно давалаштво у ванредним и кризним ситуацијама“.

 

Најзад, поменимо и ово: на акцијама ДДК, осим поклона пажње од Завода за трансфузију крви, Црвени крст Ковин за добровољне даваоце обезбеди карте за биоскоп или позориште а чланице Креативног клуба ЦК направе поруке у боци за даваоце и разнолике пригодне поклоне, у знак захвалности. И на сајту општине Ковин допринос промоцији давалаштва: План акција ДДК за 2023. годину погледајте у посебном документу испод овог текста, а ускоро ће бити видљи у оквиру посебног „прозорчета“.

План акција ДДК за 2023-годину

Хуманост без граница – то је ипак основна мотивација добровољним даваоцима крви и зато свима велико хвала. И позив да им се придруже сви други суграђани, који то могу, јер имају највеће богатство – здравље.

 

Фото: са свечаности у Црвеном крсту Ковин 21. децембра 2022.