ИЗ ОПШТИНЕ

ПРИРЕЂЕНИ ПРОГРАМИ ПОВОДОМ “ПРЕШЕРНОВОГ ДАНА”

-ДЕСЕТИ ПУТ ОБЕЛЕЖЕН СЛОВЕНАЧКИ КУЛТУРНИ И НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК

У ковинском Центру за културу крајем одржани су програми посвећени словеначком културном празнику “Прешерновом дану”. То је била јубиларна десета прослава која се у Ковину редовно организује још од 2014. године. У склопу програма у понедељак 27. фебруара у великој сали Центра за културу ђацима виших разреда Основне школе “Ђура Јакшић” представљена је манифестација “Дани словеначког филма”. У склопу програма за ученике је била организована пројекција тинејџерског играног филма “Ко је са мном?” словеначког режисера Игора Штрока, који је побрао велике симпатије младе ковинске публике. Приказивање филма је омогућила словеначка Кинотека у сарадњи са Драгомиром Зупанцом, познатим филмским режисером и председником Одбора за културу Националног савета словеначке националне мањине у Србији.

Дан касније, у уторак 28. фебруара у галерији Центра за културу организована је прослава „Прешерновог дана“. Као и протеклих година програм је организовала ковинска Основна школа “Ђура Јакшић” у сарадњи са ковинском подружницом Удружења Словенаца“Логарска долина” из Панчева. Програм је, као и до сада, осмислила професор српског језика Маша Вулетић. Тема овогодишњег биле су Сава и Дунав, реке које спајају Словенију и Србију. Учесници програма су присутнима на леп и оригиналан начин представили ове две реке и њихову важност за народе који живе уз њих. У оквиру програма су приказани туристичко-документарни филмови о обичајима и начину живота људи који живе уз Саву и Дунав, као и о њиховој гастрономији и фолклору.

Јосип Вебер, председник Удружења Словенаца “Логарска долина”, на крају програма се захвалио учесницима, Центру за културу и Општини Ковин на помоћи у организацији програма, истичући велику важност коју има овај културни празник за Словенце.
У Ковину се Прешернов дан (национални празик у Словенији, 8. фебруар) редовно обележава од 2014. године. Програм се приређује у организацији Основне школе “Ðура Јакшић”, Удружења Словенаца “Логарска долина”, ковинског Центра за културу и  Библиотеке “Вук Караџић”, уз подршку Општине Ковин.

 

Вест и фото: „Логарска долина“, Јосип Вебер