ИЗ ОПШТИНЕ

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

У 2023. за унапређење положаја ромске мањине преко 5,5 милиона динара-Средсвима пројекта уз подршку ГИЗ-а прошле године урађено 76 прикључака на воду за ромске породице

Поводом Светског дана Рома – 8. априла, председница општине Сања Петровић са сарадницима упућује срдачне честитке за празник свим суграђанима ромске националности, уз поруку да ће локална самоуправа наставити са реализацијом свих пројеката подршке Ромима и Ромкињама, како је то рађено у континуитету протеклих година и посебно у складу са актуелним Локалним акционим планом (ЛАП за период 2021-2023) у трећој, завршној години реализације.

Буџетом општине Ковин за текућу годину, опредељено је 5.560.000 динара за подршку ромским породицама, од тога 3,5 милиона за унапређење услова становања, 800.000 динара за унапређење образовања (половина за куповину уџбеника и школског прибора, други део за куповину спортске опреме – патике, тренерке, шорцеви, мајице), 400.000 за здравствену и социјалну заштиту, 60.000 за унапређење запошљавања, 800.000 за спровођење ЛАП-а, што је укупно 700.000 више у односу на 2022. годину.

У прошлој години реализован је на територији општине Ковин, као једне од учесница у делу „побољшања приступа води“, велики пројекат програма Немачке развојне сарадње (ГИЗ) „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ , уз додатну сарадњу и помоћ Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог – урађено је чак 76 прикључака на воду за  ромске породице, укупне вредности 6.397.680 динара. Пројекат у насељима на територији општине Ковин реализовали су локална самоуправа и ЈП „Ковински комуналац“.

Приоритети и у 2023. години, јесу даље унапређење и укључивање Ромкиња и Рома у све токове живота и рада заједнице.

Када је реч о празнику – Светском дану Рома,  установљен је 1990. године у знак сећања на Први међународни конгрес Рома који је одржан у Лондону 1971. године. Усвојен је међународни назив Ром (што на ромском значи човек) за све припаднике ове националне заједнице, а за химну је изабрана песма „Ђелем, ђелем” (што преведено на српски језик значи „Ишао сам, ишао”) чији текст описује страдање Рома и Ромкиња током Другог светског рата. Успостављена је и застава ромске заједнице, која је и ове године, поводом празника, истакнута на згради СО Ковин, уз државне и покрајинске симболе.

 

Фото: Настава на ромском језику у ОШ „Бора Радић“ Баваништу; подела школског прибора у Гају; подела спортске опреме; прикључак на водоводну мрежу у Баваништу; постављање пвц врата и прозора; постављање крова на контејнеру у Дубовцу; куповина куће у Ковину из средстава ЛАП-а (фото Весна Новаков); застава Рома у част празника истакнута на згради СО Ковин, уз симболе Републике Србије и АП Војводине (фото Општинска управа Ковин)