ИЗ ОПШТИНЕ

ДОБРОТВОРИ „ЛАЈФЛАЈН“ ЧИКАГО У ПОСЕТИ ШКОЛИ У МРАМОРКУ, УСТАНОВИ „ЛАСТА“ И БОЛНИЦИ У КОВИНУ

Посета ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак
У склопу пројекта којим је планирано употпуњавање, осавремењавање и модернизацијa компјутерске учионице у ОШ“Сава Максимовић“ у Мраморку, школу су 13. јуна 2023. године посетили добротвори из хуманитарне организације „Лајфлајн“ из Чикагa, који делују под покровитељством Фондације Њеног Краљевског Височанства принцезе Катарине.
Након традиционалног дочека на улазу у школу, директорка Љиљана Крничан се обратила гостима пожелевши им добродошлицу у име колектива школе и у своје лично име и испричала понешто о школи и њеним карактеристикама. Овом значајном догађају за школу присуствовала је општинска просветна инспекторка Ивана Бобић.
На почетку пригодног програма за госте, ученици школе, најмлађи чланови КУД-а „Мраморак“, одиграли су „Банат Кетуш“. Затим је ученица Лара Буљугић одрецитовала песму на румунском језику којом је представљала школу на Републичкој смотри рецитатора, а на крају се представио оркестар школе, са композицијма са којима је на овогодишњој Републичкој смотри хорова и оркестара освојио прво место са максималних 100 бодова и највише признање, лауреат такмичења.
Гости су затим обишли компјутерску учионицу коју користе сви ученици школе, неколико кабинета и библиотеку која броји око 14000 књига и коју користе основци, али и средњошколци из села.
Представници хуманитарне организације из Чикага, чији је циљ побољшање услова за учење и развој деце, захвалили су се на срдачном гостопримству и на изузетном програму којим су се ученици представили, посебно истичући труд и залагање ђака и њихових наставника, што доприноси остваривању сјајних резултата и на тај начин успешној промоцији школе.
Сусрет у „Ласти“
С циљем да се упознају са радом најмлађе општинске установе – „Ласта“ Ковин и ради остваривања сарадње у будућности, представници Фондације Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине и чланови, донатори и симпатизери одбора хуманитарне организације „Лајфлајн“ Чикаго, у оквиру свог традиционалног путовања на мисији доброчинства, посетили су 13. јуна колектив и кориснике дневног боравка за особе са сметњама у развоју.
Како је нагласила в.д. директора „Ласте“, Весна Ранчић, „потрудили смо се да на један традиционалан начин дочекамо госте, уз народну ношњу и обичаје, а у свему су нам помагале вредне руке Удружења жена „Велико храбро срце“ из Малог Баваништа које су употпуниле нашу трпезу домаћим производима. Имали смо прилику да покажемо своје радове и изложимо идеје у једној пријатној атмосфери у којој смо сви уживали, а била нам је част што су нас посетили. Гости су били очарани радом и трудом који су наши корисници показали, о чему сведоче и осмеси који су красили њихова лица.“.
Пријатељи се препознају: у СБПБ „Ковин“
Боравак у Ковину завршен је посетом Специјалној болници, која има дугогодишњу дивну сарадњу са Фондацијом и „Лајфлајном“, а сада је непосредни повод за долазак био недавно завршени пројекат који је подразумевао комплетно реновирање свих купатила на првом спрату. Континуирано побољшавање услова у нашим болницама је од велике важности за рад здравствених установа, чуло се током сусрета. Гостима се у име колектива посебно захвалила в.д. директора СБПБ „Ковин, Др Јованка Петровић
Овај хуманитарни пројекат наставак је подршке коју Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине и Хуманитарна организација Лајфлајн из Чикага, чији је Њено Краљевско Височанство покровитељ, пружају овој болници.
Детаље о томе читајте на сајту Болнице, у саопштењу службе за односе са јавношћу Фондације, на линку https://sbpbkovin.rs/index.php/novosti/princeza-i-lajflajn-cikago-nastavili-renoviranje-bolnice-u-kovinu

Фото: посете школи у Мраморку и установи „Ласта“