ИЗ ОПШТИНЕ

ДУНАВУ У ЧАСТ – УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ У ГАЛЕРИЈИ 29. ЈУНА

Поводом Међународног дана Дунава, у галерији Центра за културу Ковин у четвртак, 29. јуна са почетком у 19 сати, организује се специјални програм под називом „Дан Дунава 2023.“

Посетиоци ће моћи да погледају изложбу акварела и уникатног накита ауторке Сузане Гигић, као и видео радове ковинског мајстора фотографије Милана Живковића, а манифестацију посвећену „нашем мору“ увеличаће говорењем стихова о Дунаву Милета Стаматовић, уз музичку пратњу Александра Радојчића Shoice.

Организатори програма, Центар за културу Ковин и Туристичка организациоја општине Ковин, позивају суграђане и госте да својим присуством допринесу обележавању празника посвећеног Дунаву и проведу лепо вече у друштву сјајних уметника.

Међународни дан реке Дунав обележава се сваког 29. јуна и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, у циљу указивања на значај ове реке и подизање свести, како домаће тако и међународне јавности. Дунав је друга по дужини европска река. Са својих 2888 километара Дунав повезује исток и запад Европе, Атлантик и Медитеран. Кроз Србију његов ток је дуг 588 километара и у њега се уливају Драва, Тиса, Сава, Тамиш, Морава, Нера, Тимок…Део дунавског тока је и ковинска општина, у дужини од 46 километара.