ИЗ ОПШТИНЕ

„СТАРИ ЛАЛА“ ОНОМАД, 12. ПУТ…

Последњег јунског викенда (у суботу 24. и  недељу 25) одржана је по дванаести пут манифестација од значаја за општину Ковин „Стари Лала”, у организацији Општег удружења предузетника општине Ковин, под покровитељством локалне самоуправе, у сарадњи са Центром за културу, Црвеним Крстом Ковин и Туристичком организацијом општине Ковин. И овога пута, манифестација је окупила љубитеље овдашњих обичаја, заната и традиције, уз богат програм. Током два дана, традиционално је била посећена продајна изложба ручно рађених предмета, старих заната и пољопривредних машина у пешачкој зони у Улици цара Лазара, одржано је такмичење у кувању рибље чорбе, дељене су крофне, а посебну пажњу привукли су и сада бројни садржаји за децу у „Лалином селу“, показна вежба Црвеног крста Ковин, ДВД Ковин и потом уобичајена „пена журка“.

У суботњем поподневном програму званичног отварања, учеснике, суграђане и госте поздравили су директори манифестације Јадран Анђелковић и Владимир Крачун, захваливши се, у име организатора, људима добре воље, донаторима, спонзорима на подршци – колики год да је њихов допринос, а било је речи и о историјату „Лале“ и трајању. Химну Србије извео је Сандин Петровић, здравицу изговорио Урош Стојановић, а на радост, у знак мира и пријатељства, полетели су голубови Мирослава Стојановића.  Публика је потом посебно поздравила све победнике овогодишњег фестивала „Клинци певају хитове“, а затим и малишане ПУ „Наша радост“ Ковин који су извели следеће тачке: млађа група, васпитачице Тијана Цветковић, Снежана Томић и Марија Познан, игра „Мамин син Мацадин“; средња група 2, васпитачице Јелена Цаптенић и Мирјана Лацмановић, рецитовале су Наталија Крецуљ и Дуња Проданић; средња група, васпитачица Драгане Константиновић и Марије Матић, хорске песме „Говори Господе“ и „Спасимо планету“; старија група васпитачица Агнеш Алмаш Барабаш и Јасмине месарош, игра „Бранково коло“; припремна предшколска група, васпитачице Ивана крецуљ и Дубравка Тома, плесна тачка „Бојарка“, рецитовала је Каја Труја, игра „Врти, врти коло“; припремна предшколска група васпитачица Јасмине Адамов и Марије Ковачевић, игра „Довиђења драги васпитачи“.

Вечерњи део манифестације у суботу био је, опет по традицији, у знаку фолклора. Најмлађи чланови КУД-ова „Паја Маргановић“ из Делиблата, „Гај“ из Гаја и „Младост“ Ковин отворили су културно уметнички програм, а потом је публика уживала у кореографијама и наступима КУД-ова: „Градимир“ Београд, „Свети Никола“ Трстеник, „Диша Ђурђевић“ Вреоци.

За добро „лалинско“ расположење побринули су се у недељно поподне „Ковински бећари“, свирком између штандова и мини-концертом покрај бине испред маскота манифестације, Лале и Сосе

У недељу увече је, због лоших временских прилика – јаке кише, отказан комплетан вечерњи програм на бини, када је требало да наступи КУД „Димитрије Котуровић“ из Раковице, након тога Оркестар Павла Убовића и вокална солисткиња Тијана Стаменковић, а изостао је и традиционални ватромет. Организатори поручују да ће се потрудити да планирани недељни програм „Лале“ публика ипак види током лета, када то временске прилике и слободан термин на летњој позорници дозволе.

Опште удружење предузетника – Секција „Стари Лала“ од срца захваљује свим пријатељима манифестације на подршци у организацији овогодишњег дводневног програма и поручују: „До виђења следећег јуна!“

У наставку погледајте ко су победници 12. „Старог Лале“.

НАЈЛЕПШИ ШТАНД

 1. Далиборка Делић, Нови Сад  – ручно рађени накит
 2. Дејан Попадић, Београд – слатки програм
 3. Марија Сибинов, Ниш – цвеће

КУВАЊЕ РИБЉЕ ЧОРБЕ

 1. Никица Мијић Пикси, Баваниште
 2. Иван Бошков, Баваниште
 3. Славољуб Филиповић Дика, Гај
 4. Коста Ратков, Стари Костолац
 5. Миланче Јанковић, Стари Костолац

СЛАТКИ ЗАЛОГАЈИ

 1. Удружење „Вредне руке жена Ковина“
 2. Удружење „Велико храбро срце“ Мало Баваниште
 3. Црвени крст Ковин

ПОЈЕДИ КОЛАЧ (кремпиту) – млађи такмичари

 1. Огњенка Рашић
 2. Богдан Лакићевић
 3. Хелена Илић

ПОЈЕДИ КОЛАЧ (шампиту) – старији такмичари

 1. Андреј Ђурин
 2. Лазар Ивковић
 3. Елена Ђурин

ТЕРАЊЕ БАНДАША

 1. Страхиња Комарица
 2. Теодор Фораи
 3. Дуња Лакићевић

ХОДАЊЕ НА ШТУЛАМА

 1. Теодора Лаковић
 2. Милош Марковић
 3. Лука василић

ВИЈАЧА

 1. Ђорђе Арсенов
 2. Хелена Илић
 3. Елиза Мирчов

НОШЕЊЕ ЈАЈЕТА У КАШИЦИ

 1. Теодор Фораи
 2. Теодора Лаковић
 3. Богосав Арсенов