ИЗ ОПШТИНЕ

МИЛАНУ ЖИВКОВИЋУ ПОВЕЉА „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ“

У свечаној сали Дома културе у Доњем Милановцу, у оквиру “Капетан Мишиних дана”, у недељу, 25. јуна уручена су признања “Капетан Миша Анастасијевић”. 23. годину у континуитету доделу организује и реализује „Медиа инвент“ из Новог Сада .Повеље се додељују најуспешнијим прегаоцима и најплоднијим ствараоцима у различитим сферама деловања у претходном периоду, Неки од досадашњих добитника овог престижног признања су: патријарх српски Порфирије, Мирослав Лазански, Рајко Каришић, Мира Адања Полак, Чен – Бо амбасадорка Кине, Емир Кустурица…

Друштво најбољих ове године заслужио је ковински зналац, мајстор фотографије и уредник програма галерије и архива фотографије Центра за културу Ковин, Милан Живковић.

О томе, како и колико цене Миланов уметнички рад и постигнућа, најбоље говори текст његовог уваженог колеге Рајка Каришића, написан поводом доделе престижног признања у недељу:
„Након Награде за животно дело УЛУПУДС-а, награде “Душан Шијачки” Удружења новинара Војводине за употребу фотографије у медијим, добитник Повеље “Капетан Миша Анастасијевић” је мој уважени и поштовани колега Милан Живковић, истински мајстор фотографије и један од ретких заљубљеника и посвећеника овој врсти уметности. Признање је Милану уручио Председник жирија проф. др Радован Пејановић, редовни професор и донедавни ректор Новосадског универзитета. У образложењу за доделу овог признања стоји следеће:
“Кажу да фотографија краде време, а да је истовремено прошлост, садашњост и будућност. Прошлост као документовани траг, садашњост као огледало и будућност као вечност. Има ли веће љубави, осећајне лепоте и корисније нештетне крађе… Таква је уметност. Стварана да се осети а не да се разуме. Или, како би Стендал рекао: “Уметност у којој има живота не приказује прошлост, она је наставља!” Његова стваралачка филозофија заснива се на осећањима, гледа интензивније од других људи, задржава осетљивост детета које први пут види свет или путника који улази у непознату земљу…”
Реч је о Милану Живковићу, фотографу, дизајнеру, уметнику… Велики човек рођен у малом месту Баваништу у Банату… Поред класичних изложби одржао је више од 100 пројекција дијапозитива са предавањима, велики број школа фотографије и школа везаних за екологију, више предавања и трибина о дигиталној фотографији, снимању, обради снимљеног фото материјала и штампи истог… Тринаест година водио је Школе у природи са децом нижих разреда ОШ “Соња Маринковић” из Новог Сада…Његове три фотографије налазе се у Међународном музеју фотографије у Барселони док комплетне изложбе чувају: “Мој Банат” – Музеј Војводине, “Други сан” – Музеј примењене уметности у Београду, “Тамо неки људи” – Народни музеј у Лесковцу, “Карневал – портрети” – Дом културе у Белој Цркви. И све ово је само делић свега што ради а посебно сада у Центру за културу Ковин где је уредник галерије и главни у Архиву фотографије.
У име награђених Милан се захвалио организаторима и поклонио једну од својих најважнијих фотографија.
Е, то је мој колега и пријатељ Милан Живковић!
Искрене честитке.“