ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ОСЛОБОЂЕЊА КОВИНА У ВЕЛИКОМ РАТУ

Општина Ковин, у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин, обележиће 12. новембар, Дан ослобођења Ковина у Првом светском рату у петак, 10. новембра 2023. године. Од 11 часова на Војничком гробљу је парастос страдалницима (служиће свештеници СПЦ и потом Римокатоличке цркве), а затим ће бити положени венци крај споменика Мира и разумевања. Делегација локалне самоуправе ће положити цвеће и крај спомен-обележја интернирцима страдалим у пожару у транзитном логору Свилара у Ковину крајем Великог рата.

Церемонији присуствују делегације Војске Србије, државних органа, амбасада Аустрије, Мађарске, Завода за заштиту споменика културе Панчево, представници удружења потомака ратника Првог светског рата са којима сарађује ковинско удружење, као и наставници и ученици из свих ковинских основних и средњих школа, представници установа, организација и предузећа са територије општине Ковин.

У склопу обележавања Дана ослобођења, Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин у сарадњи са Библиотеком, организује у поподневним сатима (од 16.00) трибину посвећену ратним хероинама (што је најављено у претходној вести, прим.аут).

 

Новембра 2009. године откривен је споменик Мира и разумевања свим ратницима страдалим на простору Ковина 1915. године, сахрањеним у 60 заједничких хумки на ковинском гробљу, без обзира на припадност одређеној војсци – српској или аустроугарској. На стогодишњицу страдања, 2015, Влада Републике Србије одлуком је утврдила Војничко гробље у Ковину као знаменито место, од посебног културног и историјског значаја.