ИЗ ОПШТИНЕ

НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ ОДАТА ПОШТА РАТНИЦИМА

ТРИБИНА О РАТНИМ ХЕРОИНАМА ОДРЖАНА У БИБЛИОТЕЦИ

У организацији општине Ковин и Удружења потомака ратника ослобдилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин одржана је традиционална церемонија полагања венаца крај споменика Мира и разумевања на Војничком гробљу у Ковину, поводом обележавања  Дана ослобођења Ковина у Првом светском рату. Парастос су служили најпре свештеници СПС у Ковину, а потом и свештеник Римокатоличке цркве.

У име локалне самоуправе, делегацију је предводио председник Скупштине општине Ковин Зоран Брадањи, који се и обратио присутним званичницима и грађанима и, између осталог, рекао: Ових 60 хумки испред нас и споменик Мира и разумевања на месту починка ратника преминулих 1915. у Ковину, чине наш празник посебним, јер смо одржали сећање на све часне војнике и официре, и српске и аустроугарске војске. Као локална самоуправа смо се јасно определили да подржимо посебном годишњом церемонијом одавање почасти ратницима са разних страна, које је судбина заувек спојила на тлу ковинском.“ Подсетимо, на локацији Војничког гробља у Ковину сахрањени су посмртни остаци ратника супротстављених војски који су страдали у борбама око Смедерева 1915. године, а већина њих преминула је од последица рањавања у тадашњој болници Црвеног крста у Ковину.

Венце крај споменика ратницима положили су и: у име министарства одбране и Војске Србије, официри Команде за развој банатске бригаде: потпуковник Александар Петровић, потпоручник Владо Раљић и старији водник прве класе Миле Платиша, у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања помоћница министра Сања Лакић, у име Амбасаде Републике Аустрије г. Амадеус Фалтхајнер (Amadeus Faltheiner), аташе за културу и директор Аустријског културног форума, у име Завода за заштиту споменика културе Панчево в.д. директора Гроздана Миленков са сарадницом, као и делегације: Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин, Црвеног крста Ковин, СУБНОР-а Ковин, Удружења пензионисаних подофицира Ковина, удружења потомака ратника и поштовалаца из Смедерева, Пожаревца, Липа, Милошевца, затим делегације Прве и Друге МЗ Ковин, МЗ Скореновац, Дома здравља Ковин, Рудника Ковин, Водопривредног друштва Тамиш-Дунав Панчево- Ковин, ЈП „Ковински комуналац“, Гимназије и средње стручне школе „Бранко Радичевић“ Ковин, Средње стручне школе „Васа Пелагић“ Ковин, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин,

ПУ „Наша радост“ Ковин, Установе за спорт Ковин, Туристичке организације општине Ковин, Установе „Ласта“, Ковин, делегација ОО Социјалистичке партије Србије Ковин.

Делегација општине и Удружења потомака Ковин, заједно са удружењима из околине и представницама Кола српских сестара из Милошевца, одале су пошту крај спомен обележја интернирцима страдалим у пожару у Свилари крајем Великог рата.

 

Обележавање Дана ослобођења Ковина у Првом светском рату програмски је обогаћено трибином „Хероине“ одржаном у Библиотеци у поподневним сатима 10. новембра. Историјску трибину организовали су заједнички Музеј жртава геноцида, Библиотека ,,Вук Караџић” Ковин и Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин. Предавање су одржале историчар и кустос Биљана Марцојевић и антрополог и сарадник Музеја жртава геноцида Теодора Стојиљковић, а публика је имала јединствену прилику да сазна детаље о јуначким подвизима најхрабријих  жена које су обележиле протекли век. Приказан је филм о Хилди Дајч, двадесетогодишњој београдсоја Јеврејки која је добровољно отишла у логор на Старом сајмишту како би помогла својим болесним и немоћним сународницима, а затим и презентација о ратним хероинама из 1. и 2. светског рата Милунки Савић, Василији Вукотић, Милици Тепић, Надежди Петровић.