ИЗ ОПШТИНЕ

СА ЈЕСЕЊЕГ ЗАСЕДАЊА ДРУШТВА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ СРБИЈЕ

У велелепном здању и амбијенту Вукове задужбине, у Улици краља Милана, у Београду, 14. новембра одржана је редовна јесења Седница Друштва за српски језик и књижевност Србије. Седници су присуствовали чланови Управе и председници подружница Друштва. На почетку заседња присутне је поздравио и обратио им се проф. др Бошко Сувајџић, председник Вукове задужбине. Изразио је задовољство да се седнице сада одржавају у овом простору.

Седницу је водила проф. др Весна Ломпар, председница Друштва уз проф. др Славка Петаковића и проф. др Зону Мркаљ. Председници подружница су се одазвали у великом броју. По Дневном реду проф. Ломпар је изнела Извештај о раду Друштва за претходни период – посебно се емотивно осврнула на посету Косову и подружници „Старог Косова“. Изнела је детаљно о такмичењима у организацији Друштва на свим нивоима; посебно је истакла успешно остварене радионице у Тршићу и утиске који су понели и учесници – најуспешнији такмичари републичког такмичња, и предавачи. Дефинисан је термин Зимског републичког семинара за наставнике српског језика и књижевности – 10, 11. и 12. фебруар 2024. године. Посебно се говорило о младој, али за кратко време широко прихваћеној, манифестацији Март, месец српског језика и њеној даљој афирмацији и у подружницама и у медијима.

Председници подружница активно су учествовали, и у радном, и у незваничном делу седнице када су могли шире и појединачно да размене идеје и искуства из педагошке праксе.

Друштво је током претходног периода покренуло неколико изузетно значајних иницијатива које су одјекнуле и у широј јавности, још увек се чекају конкретнији одговори Министарства просвете.

Јужнобанатску подружницу за Ковин, Вршац, Белу Цркву и Пландиште представљали су Маша Вулетић и Душан Симић.