ИЗ ОПШТИНЕ

ЈУБИЛАРНО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА ДУНАВЦУ 19. ЈАНУАРА У ПОДНЕ

На ковинском Дунавцу најхрабрији и најспремнији пливаће и ове године за Часни крст на Богојављење, 19. јануара (петак) у подне. Биће то десета, јубиларна манифестација у организацији Удружења спортиста „Фамилија“, која је одлуком СО Ковин из октобра 2023. године проглашена манифестацијом од значаја за општину Ковин, што значи да ће програми овим поводом бити финансирани из буџета општине, у складу са законом.

Јубиларна манифестација „Пливање за Часни богојављенски крст“ почеће ове године у четвртак, 18. јануара, „Витешким играма“ у центру Ковина, у времену од 11.00 до 18.00. У том периоду биће занимљивих презентација за све узрасте – од мале школе мачевања и стреличарства, до приказа ношње витезова, мачева, а све то уз Базар рукотворина и старих заната. Посетиоце очекује и културно-уметнички програм. Увече, од 22.00, предвиђено је окупљање пливача на Дунавцу, дружење уз ватру и традиционално „потапање“ у поноћ.

Богојављенски празник започеће литургијом у цркви Св. архангела Михаила и Гаврила у 09.00, а у 11.00 креће литија од храма, до Дунавца. Од 11.30 до 12.00 обавиће се последње припреме за пливање, дружење уз музику и банатску закуску и неизбежно кувано вино и ракију.

Након освештавања Крста, пријављени пливачи препливаће деоницу у дужини симболичних 33 метра  који означавају овоземаљске године живота Исуса Христа. Како напомињу организатори из „Фамилије“ и овога пута неспорна је подршка Српске православне цркве, волонтера Црвеног крста Ковин, ДВД-а Ковин, Дома здравља Ковин и других служби локалне заједнице и у то име позивају суграђане да се прикључе свим дводневним догађањима поводом јубиларне, 10. манифестације, а посебно да подрже пливаче у петак, 19. јануара 2024. у подне на Дунавцу.

 

Фото: Општина Ковин, архива