ИЗ ОПШТИНЕ

АПЕЛ ЗА БЕЗБЕДНУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

Из МУП-а Републике Србије, Сектора за ванредне ситуације, Одељења за ванредне ситације у Панчеву, стиже саопштење у виду апела за одговорно поступање до краја грејне сезоне:
“Период од почетка па све до краја грејне сезоне, карактерише повећани број пожара на грађевинским објектима. Разлог томе су неисправни или неочишћени димњаци, непажња приликом ложења пећи на чврста горива, остављање укључених грејалица без надзора, остављање одеће или других запаљивих предмета у близини пећи или грејалица, преоптерећење електро-инсталација и неисправни електрични уређаји. Све ове узроке можемо сврстати у људски фактор, односно непажњу или немар.

Апелујемо на све наше грађане да буду одговорни према себи, својим породицама и својим комшијама – да провере исправност својих димњака и пећи на чврсто гориво, да не остављају  укључене грејалице без надзора, да не преоптерећују електроинсталацију, да удаље намештај и други запаљиви  материјал од грејних тела.
Такође, апелујемо на наше грађане да обрате пажњу и на следеће мере безбедности током грејне сезоне:

– Не одлагати пепео у пластичне контејнере и у близини запаљивог материјала,
– Не остављајте малу децу без надзора у просторији са шпоретом или пећима, које имају ложиште на чврсто гориво  или електричном грејалицом,
– Не остављајте укључене електричне уређаје без надзора (искључите их када излазите из куће).
У случају да примете пожар у грађевинским објектима, апелујемо на грађане да одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193 и слушају савете ватрогасаца – спасилаца”, наводи се у саопштењу које потписује начелник одељења у Панчеву, мајор полиције Милош Есих.

фото: архива општина ковин