ИЗ ОПШТИНЕ

БОГОЈАВЉЕЊЕ 2024: ДАН ВИТЕШКЕ КУЛТУРЕ И ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

Јубиларна, 10. манифестација поводом Богојављења у организацији Удружења спортиста „Фамилија“ из Ковина и под покровитељством Општине Ковин, одржана је током два дана, 18. и 19. јануара, уз богат и веома садржајан програм и мноштво учесника, на задовољство суграђана и у празничној атмосфери.

Првог дана, за доживљај средњовековне културе витештва и приказ тадашњег начина живота побринули су се пријатељи „Фамилије“, чланови Удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“, који су на тргу у центру Ковина током целог дана промовисали светлу страну средњовековних српских јунака, приказали одећу, оруђе и оружје тога доба. За посетиоце су посебно биле атрактивне трениране птице које су и биле, може се рећи саставни део витешке опреме тога доба (а удружење поседује сокола, јастреба, орла). Такође, приказане су витешке борбе и организована је мала школа мачевања за децу и школа стреличарства. Да је идеја неговања ових обичаја заиста добар пројекат, потврђује чињеница присуства два одељења ковинских гимназијалаца: свој час историје са професорком овога пута имали су под ведрим небом, у импровизованом средњовековном насељу у центру града (јер управо изучавају Средњи век).   

Другог дана програма и традиционално на Богојављење, пливало се за Часни крст на Дунавцу.  Након свечане литије од православног храма Св. архангела Михаила и Гаврила, издвојило се ове године чак 36 пливача, међу њима и две девојке, који су заронили у рукавац Дунава и испливали симболичних 33 метра. До Часног крста је по други пут први допливао Александар Стаменковић из Смедерева. Традиционална манифестација у организацији Удружења „Фамилија“ одржана је у присуству великог броја грађана, а поред локалне самоуправе – која је прошле године пливање за Часни крст прогласила догађајем од посебног значаја за заједницу, велики допринос организацији дали су, као и ранијих година, Војска Србије, свештенство СПЦ из Ковина, МУП – Полицијска станица Ковин, Црвени крст Ковин, ватрогасци-спасиоци ДВД-а Ковин, Центар за културу, Туристичка организација, ресторан на Дунавцу, као и многобројни спонзори и појединци донатори.

Но, о свему што се догађало у ова два дана додатно говоре и фотографије са лица места, па су ту бројни тренуци за сећање, на чување.

Фото: Општина Ковин