ИЗ ОПШТИНЕ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У “ЗМАЈЕВОЈ” ШКОЛИ

Школска слава Савиндан, у ковинској „Змајевој“ основној школи и ове године, као и у свим школама у Србији, био је посебан свечани дан. Као и увек, сви ученици су се окупили да обележе најрадоснији школски празник заједно са свим радницима школе, бројним родитељима и пријатељима школе.
Цела ова недеља одисала је духом светосавља. Свечана академија је почела химном Светом Сави у извођењу хора и оркестра школе, а потом је јереј Зоран Мумовић освештао славски колач и честитао школску славу пожелевши много среће, здравља и благостања. Свечаност је настављена пригодним програмом хора и оркестра и рецитовањем.
По обичају, домаћини славе били су ученици завршног разреда, ова генерација са својим одељенским старешинама Бранком Клисуром и Славком Бранковићем, који су ломили славски колач одајући пошту светитељу Сави, утемељивачу српске цркве, државе и школства, првом српском архиепископу, зачетнику српске књижевности и правне науке, чија је духовна и просветитељска величина толика да се не може сагледати овоземаљским очима.
Подсетимо, празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и од тада се најсвечаније прославља. Иако у то време још под окупацијом Аустроугарске, Савиндан се славио у српским школама на југу Баната, па и у Ковину.
Славу су преузели ученици седмог разреда, да је до наредне године носе у срцима и да се труде да марљивим радим и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог светитеља чије дело представља основу свих цивилизацијских токова нашег друштва, ходећи стазама светосавља. На крају, сви ђаци и гости добили су колач, жито и неизоставне переце, извештава уз фотографију са школске славе, профессор емеритус Дејан Крецуљ.