ИЗ ОПШТИНЕ

КЊИЖЕВНИК НЕНАД МИЛКИЋ О СТРАДАЊУ СРБА

Ненад Милкић представио је 1.фебруара ковинској публици своја дела у библиотеци „Вук Караџић“. Књижевник из Малог Зворника испричао је приче о трагичној судбини српског народа, односно погрому Срба, њиховом страдању у Сарајеву, о јунацима са Кошара…

На књижевној вечери промовисана је триологија Ми смо бранили Кошаре, као и Погром (1.и 2.део), Зовем се Дуња и Дистимија.  Последња објављена књига Ненада Милкића је роман о новијој историји Српске Крајине, њеним јунацима и антијунацима. У Колони (наставку приче о погрому Срба) нема главног јунака иако се радња дешава око свештеника Луке Ковачевића.  Роман приказује мноштво ликова од којих сваки има злу судбину. Догађаји су засновани на чињеницима, сведочанствима преживелих, истраживању. Ове трагичне исповести су упаковане у романсирану причу како би читалац мога лакше да прати ток радње. Нашу историју и порекло не смемо заборавити, једна је од порука његових историјских романа.  

Осим српске ратне прошлости, Милкић је проучавао хронични поремећај расположења-Дистимија.  Ова књига посвећена је људима који су изгубљени у сопственој немоћи и тајним одајама амбиса које су сами створили. Дело прати причу неколико различитих ликова, њихове пусте животе, а које нам поручује да треба да покажемо емпатичност и разумевање за друге. Према Ненадовим речима ова књига је о нама, људима из сенке. О синовима амбиса.

Роман Зовем се Дуња отвара једну од највећих табу тема у Србији – абортус! То је прича посвећена свој деци, оној која су рођена и оној која нису! Кроз причу о девојчици Дуњи и њеним другарима из Света нерођене деце, који у сновима посећују своје родитеље покушавајући да им укажу на грех који су починили, аутор питким и занимљивим приповедањем истиче проблем абортуса.  Сва књижевна дела Ненада Милкића доступна су у ковинској библиотеци.