ИЗ ОПШТИНЕ

ТРАДИЦИОНАЛНО ОБЕЛЕЖЕН ПРЕШЕРНОВ ДАН У КОВИНУ

У Ковинском Центру за културу у четвртак 22. фебруара обележен је „Прешернов дан“ значајан словеначки културни празник. Програму су у име словеначке амбасаде присуствовали Њ.Е. амбасадор Дамјан Бергант, генерални конзул Кристина Клинер, док је Национални савет словеначке националне мањине представљао председник Саша Вербич. Програму у галерији ковинског Центра за културу који су спремили професори и ученици Основне школе „Ђура Јакшић“ и Гимназије и средње стручне школе „Бранко Радичевић“ Ковин, присуствовали су чланови подружнице Удружења Словенаца „Логарска долина“ и многобројни мештани Ковина.
На почетку програма који се одвијао у Великој галерији центра за културу, присутнима се обратио Саша Лукић, руководилац Подружнице, који је рекао да је ова приредба посвећана и јубилеју – десетогодишњици успешног рада Подружнице која је у протеклом периоду активно радила и учествовала у бројним културним програмима у којима је на један леп начин промовисана словеначка култура и традиција. Присутнима се затим обратио Миливој Грчић, директор Центра за културу Ковин, који је истакао значај оваквих програма и да је ковински културни центар увек отворен за сарадњу за све културне програме које организује Подружница словеначког удружења и словеначки културни посленици. Уследило је обраћање Јосипа Вебера, председника Удружења Словенаца, који је у кратким цртама присутне обавестио о активностима Удружења и плановима за наредни период, стављајући акценат на програм „Дани словеначког филма“ који би требало да се реализује током марта у ковинском Центру за културу. Након тога присутнима се обратио Саша Вербич, председник Националног савета словеначке националне мањине у Србији, који је истакао да су овакви програми од великог значаја за малобројну словеначку заједницу која успева да својим разноврсним културним програмима очува словеначки идентитет и традицију и да ће овакви програми и убудуће имати подршку Националног савета.
На крају уводног дела програма, присутнима се обратио његова екселенција Дамјан Бергант, амбасадор Републике Словеније у Београду. Он је истакао да је фасциниран ентузијазмом и културним активностима које приређује словеначка заједница у Србији и да ће представници амбасаде Словеније наставити да обилазе места у којима организовано делују Словенци и пружати подршку за реализацију програма који негују словеначку културу и традицију. 
На почетку програма интониране су химне Словеније и Србије уз учешће хора Основне школе „Ђура Јакшић“. Уследио је занимљив програм који је ове године био посвећен двема хероинама из Првог светског рата Антонији Јаворник (Наталији Бјелајац) и Милунки Савић. Током програма је приказано неколико туристичко-промотивних филмова о Словенији, а на крају су ученици ковинске Гимназије одсвирали две полке. Треба рећи да програм манифестације већ читаву деценију осмишљава и координира Маша Вулетић, професорка српског језика и књижевности.
Пре програма, представници Амбасаде Словеније и Националног савета имали су састанак са члановима Подружнице удружења Словенаца као и сусрет са представницима Општине Ковин, на коме се разговарало о привредним потенцијалима ковинске општине као и о могућности економске, привредне и културне сарадње са Словенијом. Том приликом је приказан и промотивно-туристички филм о Ковину и местима ковинске општине. Након тога за госте је организован кратак обилазак Центра за културу Ковин у коме је директор Миливој Грчић представио ову институцију и том приликом изразио жељу за наставак сарадње не само са представницима словеначке заједнице у Србији већ и осталим уметницима из Словеније који буду желели да сарађују са овом реномираном установом културе, наводи се у саопштењу са догадјаја Удружења Словенаца „Логарска долина“ Панчево.
Фото: Удружење “Логарска долина”