ИЗ ОПШТИНЕ

ЗМАЈЕВЦИ У МРЕЖИ ЕВРОПСКИХ ПЛАВИХ ШКОЛА

Радионицом „Опрезно са пластиком – микропластика“ ученици трећег разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, учитељице Светлане Баковић, прикључили су се јединственом пројекту „Пронађи плаво“ и тако постали део Мреже европских плавих школа.
„Након успешног трасформативног курса „Унесите океан у своју школу“ Еуропеан Сцхоолнет Ацадемy, чији је циљ био да оснажи едукаторе знањем и алатима потребним за поучавање о океанској писмености и животној средини, а с обзиром да се Ковин налази на самој обали Дунава чије се воде не тако далеко уливају у светски океан, одабрали смо проблематику контаминације вода микропластиком“, каже професор емеритус Дејан Крецуљ, који је и водио ову радионицу. Задивљујуће је колико су ученици показали интересовања и интерактивности током рада, са колико су озбиљности приступили и промишљали тако озбиљну еколошку проблематику.
Наша школа је прва Плава школа код нас, а надамо се да ће нам се и друге прикључити јер живимо на плавој планети, имамо један океан без којег живот какав знамо једноставно не би постојао.

Текст и фото: Д.К.