ИЗ ОПШТИНЕ

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА У БИБЛИОТЕЦИ

Светски дан матерњег језика који се традиционално прославља 21.фебруара, обележен је у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин. тематском изложбом, радионицама и расписивањем литерарног конкурса.

У библиотечким огранцима у Гају и Дубовцу постављена је изложба о важности очувања матерњег језика. У огранку „Теофило Димић“ Баваниште организоване су радионице:

  • Туђице у српском језику (стране речи које користимо у свакодневном говору=пронађи и напиши српску реч)
  • тинејџерски сленг и жаргон
  • округли сто: Размишљам о свом језику

У главном објекту у Ковину приводе се крају грађевински радови у централном (позајмном) одељењу за одрасле, те је само расписан литерарни конкурс за ученике основних школа са територије ковинске општине. Овим путем још једном позивамо све ђаке, учитеље и наставнике да учествују на конкурсу, а у циљу развоја креативности код деце, промовисања књиге  и читања (https://www.bibliotekakovin.rs/index.php/novosti/291-2024).  

Међународни дан матерњег језика установљен 21. фебруара, први пут је празнован на самом истеку прошлог столећа, с јаком симболиком подсећања и опомене да ће у наредном веку, овом у којем смо, језици у свету убрзано нестајати, а с њима ће престајати и памћење целих народа. Јер, сваки народ памти у сликама и у речима које његов језик чини јединственим.

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада” –  Вук Стефановић Караџић.

Литерарни конкурс Библиотеке 2024