ИЗ ОПШТИНЕ

СКУПШТИНА ЦРВЕНОГ КРСТА: КОВИНСКИ ВОЛОНТЕРИ НА ПОНОС ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ, АЛИ И НАЦИОНАЛНОМ ДРУШТВУ

У великој сали Дома Црвеног крста Ковин, у уторак, 19. марта, одржана је III редовна Годишња скупштина овог сазива, на којој су усвојени Извештај о раду Црвеног крста Ковин за 2023. годину, Извештај о пружању услуге Помоћ и нега у кући у 2023. години, Извештај о интерној евалуацији квалитета пружених услуга од стране лиценцираних пружалаца услуга и  Извештај о обуци и дообуци за геронто домаћице као његовог саставног дела.

Уз мноштво фотографија са свих годишњих активности и извучене најважније бројке и статистику  на великом платну, уз појашњења подносиоца извештаја, секретара ЦК Ковин Велинке Фара,  присутни на скупштини са пажњом су пратили презентацију о раду у години за нама и уједно се присећали бројних часова хуманости, дружења и подршке када је најпотребнија, а како је додала Фара „свакако не постоји особа у сали која није узела учешће у бар једној од приказаних активности“.

Чланове Скупштине Црвеног крста Ковин, запослене и волонтере овдашње организације, својим присуством  посебно је уважио генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић и, обративши се присутнима пошто је такође саслушао и видео презентацију за 2023. годину, између осталог нагласио:

„Почаствован сам што сам вечерас ту, ја сам био и на отварању ове зграде и зато вероватно гајим неко посебно лепо осећање према вама. Не бих коментарисао ове бројеве које смо видели кроз извештај, то заиста може да послужи на част било којој организацији, али заиста само онима које су изузетно вредне и које могу да се ослоне на људе као што сте ви. Дозволите да искажем неку личну импресију видевши ове резултате: рецимо, ми кажемо  да су успешне оне организације чији рад меримо према броју волонтера. Ова средина има скоро 300 волонтера, то је велики број и велики успех, на понос овој кући.“

Коментаришући управо значај волонтера у оквиру мисије Црвеног крста, Љубомир Миладиновић истакао је не мали допринос ковинске организације у развоју неких најзначајнијих националних пројеката: „Црвени крст Србије  је направио један документ посвећен добровољном давалаштву крви (ДДК) и онда  је на скорашњој промоцији споменуто да је представник Црвеног крста Ковин био у Струги са још 13 младих из Северне Македоније и том приликом је први пут и пре него што је донета одлука о том документу, који је у ствари водич за рад са младим волонтерима, он представљен и мислим да је управо чињеница да је волонтер из Ковина представљао један национални пројекат  признање за добар рад ове организације. Даље, ја не могу да замислим активност „Борбе против трговине људима“ ако се не бих сетио Милана Митића и многих из Ковина, који су као млади волонтери упорно долазили у Црвени крст Србије са жељом да остваре свој пројекат у који су веровали и на крају реализовали – а веровали су и због тога што сте их томе овде научили. А пре десет дана смо започели једну нову страницу у историји Црвеног крста у области прве помоћи.  Та нова страници је највиши ниво, како ми кажемо, „напредне прве помоћи“. И ту је заслужено нашао своје место Милан Лупшић. Што опет није случајно, јер потекао је из ове средине која га је научила и коју је он представљао на један изузетан начин међу 23 лекара, анестезиолога, врхунских стручњака из водећих клиничких центара, болница у Београду. Једнако као и сви они, Милан је учествовао у пројекту. Дакле, ја на овај начин посматрам рад ваше организације. Јер бројке су ту да нас подсете шта смо радили и урадили, а фотографије су доказ једне велике породице – да видимо где се насмејала, када је била озбиљна, где је била у гостима, кога је гостила…“ Генерални секретар издвојио је посебно и дугогодишњи квалитетан рад секретара ЦК Ковин, Велинке Фара, „као уваженог члана УО ЦК Србије и члана Комисије за организацију и развој ЦК Србије“, додавши да је и она прави представник ковинске заједнице у оквиру Националног друштва, као и млади људи које већ споменуо и да на прави начин представља Ковин, Војводину и Србију у том смислу, као неко ко учествује, предлаже и увек износи своје мишљење о важним темама.

Говорећи генерално о међународном покрету Црвеног крста и Црвено полумесеца, генсек Црвеног крста Србије подсетио је да он броји  191 национално друштво у читавом свету, има 18 милиона волонтера, али да је и данас, после много година, од 1859. када је оснивач Анри Динан наишао на Солферино и бојно поље, човечанство и даље једно велико поприште које тражи начине да се помогне људима у невољи. Црвени крст Србије са 148 година постојања очигледно јесте та организација која може, треба да помогне, да подржи, да буде у служби оних којима је потребна, а у овм тренутку у нашој земљи веома су важни програми бриге о старима – јер према последњем попису становништва, 22% чине стари, а пре свега 50 година у Србији их је било 9%. „Зато је много важно да младим људима дамо подршку, и да такође науче да имају одговорност за своја дела“, рекао је још Миладиновић и честитао свим члановима ковинске организације на учињеном и на овако организованој скупштини.

Председник Црвеног крста Ковин, Прим.др Свето Вукадиновић који је водио седницу, захвалио се на лепим речима и присуству генералном секретару, а у наставку су делегати једногласно усвојили Плана и програм рада Црвеног крста Ковин за 2024. годину и Годишњи план пружања услуге Помоћ и нега у кући за 2024. годину, План обуке и стручног усавршавања запослених и ангажованих лица за реализацију услуге помоћ и нега у кући у 2024. години и План акција добровољног давања крви за 2024. годину. Усвојен је и Финансијски план за 2024. годину, уз извештај Надзорног одбора Црвеног крста Ковин.

 

Фото: О.М, М.Љ.