ИЗ ОПШТИНЕ

ОТВОРЕНИ СЕДМИ КОВИНСКИ ПОЗОРИШНИ СУСРЕТИ (КоПС)

Крај марта и ове године „резервисан“ је у Центру за културу Ковин за фестивал КоПС –  публика ће уживати у представама селектованим за 7. по реду Ковинске позоришне сусрете.

Седми КоПС почео је синоћ, 27. марта и трајаће до недеље – 31. Селектор сусрета је Бранко Милорадовић, писац и филмски монтажер, уредник Галерије задужен за пратећи програм изложби Милан Живковић, а одговорни уредник Миливој Грчић, директор Центра за културу Ковин, који се на почетку кратко обратио публици:

„Данашњи дан је Светски дан позоришта и ми овде, на нашој малој сцени у Ковину управо због тога имамо позоришну представу и симболично, на датум, отварамо Копс. Не бих много о представама које ћете гледати, већ сте то видели у најавама и путем друштвених мрежа. Желим да заједно поздравимо селектора фестивала, Бранка Милорадовића, за његов вишегодишњи труд и рад на довођењу сјајних театара и представа пред овдашњу публику. Он је, наравно, уз тим Центра за културу и подршку локалне самоуправе за финансијску конструкцију фестивала коју смо направили, најзаслужнији за програм који је пред нама.“ Грчић је нагласио да су у склопу Сусрета, као пратећи програм, постављене у Галерији две сјајне изложбе фотографија: „Моја сцена“, Вукице Микаче Ловрен и „Сцена“ Милене Ђорђевић које не треба пропустити, јер су ауторке и њихов рад тако значајне, да су поставке саме по себи изузетан културни догађај за ову средину. На крају, директор Грчић захвалио се на посети и најмлађој публици, те истакао да су у претпрограму фестивала приказане представе за децу у извођењу „Балканске позоришне трупе“ и УК Палилула, Београ.

Публика је на отварању погледала представу „Атељеа 212“ (на репертоару сцене „Петар Краљ“ од 2022) из Београда, „Чиста кућа“ у режији младе и награђиване Андрее Пјевић, по комаду америчке списатељице Саре Рул, која је за овај комад 2005. ушла у најужи избор за Пулицерову награду за драму. „Чиста кућа“ је драма апсурда, током које се преиспитују питања менталног здравља, материјалног добра, расизма, „ејџизма“, класне, али и родне равноправности. Присутни су умели да награде глумце дуготрајним аплаузом, посебно сјајну Хану Селимовић у маестралној улози Вирџиније.

Отварање фестивала пратило је и низ новинарских екипа, међу којима и панчевачка дописништва јавних сервиса Србије и Војводине. Интересантно је такође да је представу, поред бројне овдашње публике, колективно гледала и група ученика Медицинске школе из Панчева, са својим професорима. 

7.КоПС се наставља вечерас, 28. марта, са представом „Радован III“ Душана Ковачевића у извођењу Народног позоришта из Сомбора, копродукција са „Град театром“ Будва, у режији Вита Тауфера.

До краја фестивала, публике ће у суботу и недељу гледати још две представе: „Ситнице које живот значе“, Народно позориште Београд, 30. марта и „Сладолед“, Народно позориште Ниш, 31. марта. Све представе почињу у 20.00 сати.