ИЗ ОПШТИНЕ

ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ БАВАНИШТЕ: 23. ПУТ УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМА НА КОНКУРСУ, ТЕМА: ЗАВИЧАЈ

Баваниште је у суботу, 18. маја, било престоница Ћирилице 23. пут! Подсетимо, окосницу Дечјег сабора „Дани ћирилице“ чини конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, на коме је до сада учествовало 75.000 ученика из око 500 школа из Србије и многих земаља у којима живе Срби, укључујући целу Европу, Америку, Аустралију,  Јужну Африку и Азију.

Генерални спонзори и покровитељи манифестације  су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Велики пријатељи , без којих такође не би могло, су Вукова задужбина, КУД „Аца Обрадовић“, школа „Бора Радић“ у Баваништу, МЗ Баваниште, Удружење пензионера. Огроман посао обавља библиотека „Вук Караџић“ Ковин – огранак „Теофило Димић“ у Баваништу, где се врши пријем радова, нумерисање и разврставање по категоријама, а за награђене и похваљене учеснике припремају се дипломе, похвале и књиге.

На овогодишњи 23. конкурс „Дани ћирилице Баваниште“ чија је тема била ЗАВИЧАЈ, стигло је 4.127 радова: литерарних 504, илустрација 447, иницијала и калиграфских преписа 2.914, везених радова 147 и лутака 115.

Скуп награђених ученика, њихових ментора и родитеља био је холу ОШ „Бора Радић“ где је постављена изложба награђених радова- илустрација, иницијала, калиграфских преписа, везова и лутака. По традицији, награђени литерарни радови ће бити објављени у Зборнику за 2024. годину.

Додела награда, похвала и захвалница одвијала се овога пута у препуној сали биоскопа, а у фоајеу и испред бине је постављена изложба награђених радова из претходних година. У кратком културно-умтничком програму учествовали су ученици ОШ „Бора Радић“, руска секција коју води наставница Дејана Лајевец и Данијела Милутинов која је отпевала неколико етно песама.

Ове године је додељено укупно 173 награде и  86  похвала. Додељено је 7 специјалних награда и 9 специјалних похвала. По категоријама награђено је: 35 литерарних радова, 29 илустрација, 38 иницијала, 28 калиграфских преписа, 21 вез и 22 лутке.

Жирирање је обављено у Вуковој задужбини у Београду. Литерарне радове је оцењивао жири у следећем саставу: др Рајка Уљмански, Љиљана Симић, проф.др Бошко Сувајџић и проф.др Зона Мркаљ. Ликовне радове су оцењивали др Сузана Полић и проф.ликовне културе Јовица Атанацков.

Драги гости и награђени ученици после доделе награда могли су се опробати у радионици грнчарије коју су водили Марица и Михајло Петровић, или у радионици израде цветних букета  коју су водили ученици ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина са професорком Горданом Стојановић, а могли су се засладити укусним колачима које су умесиле чланице Актива жена Прве месне заједнице из Ковина и Удружење жена „Омољчанке“ из Омољице. Погачу којом су дочекани гости умесила је Јованка Секулић, а дугогодишња председница Удружења жена „Дуга“ из Баваништа Милева Ђурђев је умесила слатке колаче.

Велику захвалност организатори дугују спонзорима а међу њима су: Млин Банатски клас – Владимир Чобанин, Маркет Ин – Горан Димитријевић, Агродућан Микс – Зорана Ђурђев,  РДМ Стевановић – Данијел и Миодраг Стевановић, ДОО Давидов – Милица Живков и Сања Каначки`Керепеш и Рајка Уљмански.

„Дани ћирилице“ се настављају почетком августа када организатори са радошћу дочекују награђене ученике и њихове менторе из дијаспоре.

Ове године из дијаспоре је стигло   650   радова из следећих земаља: Кипар, Боцвана, Француска, Република Српска-БиХ, Црна Гора, Јужна Африка, Немачка, Шпанија, Велика Британија, Швајцарска, Хрватска, Грчка, Словенија, Русија и Норвешка.

 

Фото: удружење „Дани ћирилице“, огранак Библиотеке

Насловна фотографија: ликовни рад награђене ученице из Мраморка

 

Комплетни резултати овогодишњег конкурса на веб презентацији манифестације и удружења, на https://www.danicirilice.org.rs/