ИЗ ОПШТИНЕ

ГОДИШЊИЦА ЦЕНТРА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ПАНЧЕВО

У оквиру Европске недеље менталног здравља, под слоганом ,,Боље заједно: заједничко креирање будућности менталног здравља“ обележена је годишњица Центра за ментално здравље у Панчеву.

Центар за ментално здравље у Панчеву отворен је пре годину дана као резултат сарадње Града Панчева и Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“. За потребе његовог отварања Град Панчево уступио је Специјалној болници за психијатријске болести „Ковин” објекат у центру града, који је болница реновирала из сопствених средстава. Панчевачки центар од тада ради као организациона јединица Специјалне болнице из Ковина. 

У овом Центру, у Улици Димитрија Туцовића број 14, сваког радног дана грађани могу да затраже помоћ или да добију неопходну терапију од стручњака за ментално здравље. Др Јованка Петровић, в. д. директора СБПБ ,,Ковин“ истакла је да је после годину дана веома задовољна динамиком рада Центра.

,,Центар пружа свеобухватно лечење и заштиту пацијената у средини у којој они живе, које су лако доступне пацијентима и њиховим породицама. Основни вид заштите менталног здравља је успостављање опоравка на највишем могућем нивоу и функционисање особе коришћењем потенцијала који нису захваћени болешћу. Радује нас чињеница да је велики број оних који су нам се први пут јавили. Од 2.000 прегледа које показује статистика, више од 400 је првих специјалистичких прегледа. То значи да нам се грађани јављају и долазе у наш релаксиран простор. Различити су проблеми у понашању, у сналажењу и свакако овде добијају праву и благовремену помоћ и подршку. Грађане са таквим и сличним проблемима, сваког радног дана од 08 до 20 часова дочекује мултидисциплинарни тим, који чине лекар психијатар, психолог, социјални радник, радни терапеут и медицинске сестре.“ истакла је др Јованка Петровић, в.д. директорка Специјалне болнице за психијатрисјке болести „Ковин“

,,Људи су овде опуштенији, нема белих мантила, тимски је рад тако да сви наши корисници дају позитивну слику и ноту свему овоме. Јако буде тешко први пут када се дође, а онда када се човек искаже све буде лакше и другачије и схвати да је то само једна предрасуда“, објашњава др Милијана Дилпарић, психијатар.

У Центру за ментално здравље пружају се услуге специјалистичких психијатријских прегледа, индивидуалне и групне психотерапије, породичне и брачне терапије, саветодавнних разговора, психолошких и неуропсихолошких тестирања, радно-окупационе терапије, социо-терапијских група, психоедукације као и патронажних посета корисника Центра.

Мултидисциплинарни тим Центра настоји да успоставља и одржава сарадњу са свим релевантним институцијама и службама у заједници, као и са невладиним организацијама и цивилним сектором за област заштите менталног здравља.

Весна Мишић је корисница Центра од његовог отварања, а према њеним речима, захваљујући стручњацима који ту раде, успела је да преброди животне проблеме и почела је да ужива у животу.

,,Од кад сам дошла овде, имала сам неке страхове и фобије, али после годину дана све је нестало и осећам се као у својој другој кући. Сви су овде веома дивни, од сестара, психијатара, психолога. Свакоме препоручујем да дође овде.“ рекла је Весна Мишић.

У претходних годину дана, тим Националног механизма за превенцију тортуре Заштитника грађана посетио је Центар и том приликом истакао да је формирање и рад Центра, као и посвећеност запослених у Центру, пример добре праксе у поступању у складу са највишим међународним стандардима бриге о менталном здрављу грађана у заједници.

Рад Центра је организован у складу са Националним програмом за заштиту менталног здравља у Републици Србији за период 2020-2026, Законом о заштити лица са менталним сметњама и подзаконским актима Правилником о унутрашњој организацији Центара за ментално здравље.

Текст и фото: СБПБ „Ковин“, Кристина Богуновић