ИЗ ОПШТИНЕ

ОВЕНЧАНИ НАГРАДАМА – ОРКЕСТРИ ШКОЛА ИЗ МРАМОРКА И ДЕЛИБЛАТА

Једноставно најбољи, како и песма каже – школски оркестри из ковинске општине који наступају вођени магичном енергијом професорке и диригента Виолете Помар, освојили су публику и сжири на 24. Републичкој смотри оркестара основних школа и основних музичких школа Србије, одржаној у Сремским Карловцима протеклог викенда.

У једном даху, поносна професорка говори о изванредном успеху: „Оркестри наших школа добили су највишу оцену у категорији малих школа. Величанствено такмичење ове године, у сали препуној гледалаца као никада до сада. Верујем да је и та атмосфера допринела да деца заблистају на сцени свечане сале Карловачке гимназије и покажу свима због чега су тамо. Оба оркестра освојила су максималан број бодова, по 100. Сала се орила од аплауза упућених нашим ансамблима. А како су током такмичења, које је трајало два дана, три оркестра освојила по сто бодова – ОШ „Паја Маргановић“ из Делиблата,  ОШ „Сава Максимовић“ из Мраморка и ОШ „Др. Арчибалд Рајс“ из Београда, стручни чланови жирија донели су  одлуку да овогодишњи Лауреат припадне ОШ „Сава Максимовић“. Фантастично  извођење „Руске игре“ П.И. Чајковског, увертире „Орфеја у  подземљу“ и традиционалне песме „Bela ciao“, са изванредном солисткињом Катарином Модошан, одушевило је публику и жири. Без даха и са сузама у очима, публика је слушала и невероватна извођења филмских тема „Џејм Бонд“, „Седморица величанствених“ и посебно „Пирата са Кариба“ оркестра ОШ „Паја Маргановић“. Аплауз је утихнуо тек након што је последњи члан оркестра напустио салу. И мали уметници су плакали, награђени оваквом реакцијом публике. Тада је већ било јасно да ће оба оркестра бити високо пласирана. Огромна дечја и моја радост, незаборавни тренуци. А код куће, дочекани смо како то победницима доликује. Велико изненађење приредили су родитељи, мештани, бивши ђаци, колеге у Мраморку испред школе, а у Делиблату дочек је приређен на централном тргу. Захваљујем се свима који су помогли и олакашали наша такмичења, Центру за културу Ковин, у организацији превоза, Месној заједници Делиблато, школама и пратиоцима, који су са нама пошли, директорки Љиљани Кричан, Драгану Столићу и родитељу Ивани Линца.“

Жири је похвалио Виолету Помар као диригента, али и за аранжмане прилагођене дечјим ансамблима. Савез балетских и музичких педагога Србије доделио је професорки годишњу награду за постигнућа ( још увек не знамо у каквој је форми награда).  Додаћемо – свакако заслужено, једној од најсветлијих примера часне професије просветног радника, професије која доживљава свакакве лоше тренутке у последње време. Међутим, са овако посвећеним ђацима и пре свега лепо васпитаном децом из наших села, све је оствариво, на понос и дику наставницима, родитељима и њиховим другарима. Честитамо!