ИЗ ОПШТИНЕ

САРАДЊА У ЗАЈЕДНИЦИ – ЦРВЕНОМ КРСТУ КОВИН СЕРТИТИФИКАТ О УСПЕШНОЈ ПРОЦЕНИ ЛОКАЛНИХ КАПАЦИТЕТА

Црвени крст Србије је, уз подршку Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, започео процес организационе самопроцене локалних организација Црвеног крста, а још једна потврда да ковинска организација са великим успехом реализује јавна овлашћења и програмске активности поверене Законом о Црвеном крсту Србије,  јесте избор за пилот организацију у којој ће се реализовати дводневни програм радионица.

Међународни „BOCA“ програм – Branch Organizational Capacity Assessment подразумева израду акционог плана локалне организације засновану на реалној процени потреба и сагледавању одрживих могућности, односно у којим сегментима треба порадити да би се програми и мисија Црвеног крста спроводили. У дефиницији програма стоји: „Јака организација Црвеног крста је она која може да: пружа релевантне, квалитетне и одрживе активности и услуге у локалној заједници за најугроженије групе, кроз волонтерску мрежу, све време док су услуге потребне, уз способност да ниво услуга повећава и смањује у зависности од потреба“.

Дводневна обука и радионице процене одржане су 6. и 7. јуна у Дому Црвеног крста у Ковину. Модератори су били овлашћени стручни сарадници Црвеног крста Србије и Црвеног крста Војводине, а локалну организацију представљали су запослени у Црвеном крсту ковин, као и волонтери – представници партнера организације из Општинске управе Ковин, Дома здравља, Центра за социјални рад, Општинског ватрогасног савеза, Центра за културу, Туристичке организације, школа.

На основу урађене процене, у наредном једногодишњем периоду – почев од 1. јула, биће реализован локални акциони план у складу са методом утврђеном по међународном „BOCA“ програму.

 

СА ПОКРАЈИНСКОГ ТАКМИЧЕЊА У ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ

И ове године, Црвени крст Ковин је успешно учествовао на Покрајинском такмичењу у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења, одржаном протеклог викенда, домаћин је била Рума.

Наша организација имала је представнике у све четири категорије (РППОС, петлићи, подмладак и омладина), а најуспешнија је била екипа подмлатка, која је освајањем 4. места изборила пласман на државно такмичење, које ће се 13. и 14. септембра одржати у Новом Саду. Екипа РППОС-а била је честа, док су омладинци заузели осмо место. Петлићи су наступали ревијално.