ЗАВРШЕН 8. „ЛАЛА“, ПОНАЈБОЉЕ ИЗ БАНАТА

19 јун 18
Прочитано 1355 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Опште удружење предузетника општине Kовин – секција Стари Лала, под покровитељством Општине Ковин, реализовало је током протеклог викенда,  16. и 17. јуна, 8. по реду манифестацију „Стари Лала“, у центру Ковина и „оближњим сокацима.“
Опште удружење предузетника општине Kовин – секција Стари Лала, под покровитељством Општине Ковин, реализовало је током протеклог викенда,  16. и 17. јуна, 8. по реду манифестацију „Стари Лала“, у центру Ковина и „оближњим сокацима.“ На церемонији свечаног отварања госте и суграђане поздравила је председница општине Сања Петровић која је, између осталог, поручила: „Општина подржава ову манифестацију од самог почетка, управо због чињенице да је замисао организатора неговање и чување најбољег што се овде у Банату преноси кроз генерације. Почетком ове године, то смо  потврдили посебном одлуком Скупштине општине Ковин, па „Стари Лала“ има епитет манифестације од посебног значаја за нашу општину. А то значи да ће се програм и у наредном периоду развијати и имати стабилну подршку локалне самоуправе, што организаторима олакшава посвећеност квалитетним садржајима.“
Госте је посебно, у име организатора, поздравио директор манифестације, Славољуб Стојадинов, а званичну здравицу „Старог Лале“ говорила је Оља Љубоја. Пре тога, химну Србије „Боже правде“ извела је Марија Стаменковић. Посетиоци су потом уживали у полусатном концерту Музичког друштва „Ковински бећари“, који је завршен ефектним извођењем композиције „Пукни зоро“, незваничне химне фудбалера Србије, за срећу на њиховом првом мечу у Русији, на Светском првенству. Мини концерт на хармоници имао је Јадран Анђелковић. Захваљујући голубарима Ковина, на крају формалног отварања манифестације, полетели су са летње позорнице и овога пута голубови, као симбол мира и радости. Деца и васпитачи ПУ „Наша радост“ одушевили су публику рецитовањем и извођењем музичких игроказа, а у име свих захвалила се на подршци директорка вртића, Александра Алавања. Прве вечери, традиционално су наступили фолклори: поред домаћина, КУД „Младост“ Ковин, аплаузе публике заслужили су Друштво за чување и неговање народне традиције „Бећарац“ Баваниште, КУД „Паја Маргановић“ Делиблато, КУД „Лаза Нанчић“ Вршац, КУД „Костолац“ из Костолца, КУД „Божидар Димитријевић Козица“ Дрмно. Из Македоније, ту су били Кривопаланчани, КУД „8. октомври“. У дневном програму уочи отварања, волонтери Црвеног крста Ковин извели су показну вежбу пружања прве помоћи.
Пешачка зона у центру Ковина поново је била испуњена штандовима са ручно рађеним предметима и другим занимљивима занатским производима, организован је мини сајам пољопривредних машина (старих и нових).
У Улици Лазе Костића кувала се рибља чорба, а посетиоци су могли да пробају на лицу места овај аласки специјалитет, крај котлића по сопственом избору.
Другог дана, у недељу, организовано је  цртање мотива Старог Лале, хуманитарно бријање, такмичења у различитим играма из богатог опуса народне традиције. 
Организовано је и такмичење у припреми националних јела на традиционални начин, слани и слатки специјалитети. Оба дана локални ликовни уметници цртали су и сликали предивне мотиве Баната у центру Ковина.
У оквиру вечерњег програма другог дана, публика је имала прилику да види традиционалне обичаје приликом склапања брака и Банатску свадбу у режији ковинског „Смук театра“.
Програм је завршен проглашењем победника у свим такмичењима, а и ове године поклон посетиоцима манифестације био је целовечерњи концерт Националног ансамбла „Коло“.
У наставку, погледајте галерију фотографија са 8. манифестације „Стари Лала“, као и резултате и списак добитника захвалница за допринос у програму за 2018. годину.
Н.М.

Галерија слика


КАЛЕНДАР

« Децембар 2022 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31