ИЗ ОПШТИНЕ

ОДБОРНИЦИ ЈЕДНОГЛАСНО: ДНЕВНИЦА ЗА ЛАНУ БУЛАТОВИЋ

Нови сазив СО Ковин, конституисан на заседању одржаном 21. августа, састао се данас на 2. редовној седници. На самом почетку за реч се јавио одборник Дарко Баковић, предложивши колегама да се одрекну скупштинске накнаде – дневнице у хуманитарне сврхе, за лечење суграђанке Лане Булатовић. Његов предлог уврштен је у дневни ред, а приликом изјашњавања присутни одборници били су једногласни да се сума одборничких накнада са ове седнице уплати на рачун за Ланино лечење, односно за неопходну трансплантацију органа коју није могуће обавити у нашој земљи.


Председник СО, Зоран Брадањи, обавестио је присутне да су формиране две одборничке групе овог сазива и то: “СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА–АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ“, која има 36 одборника, председник ОГ је Драган Шљивовачки, а њего заменик Слободан Лацку и ОГ „СОЦИЈАЛИСТИ“ која има 6 одборника, председник ОГ је Биљана Илић, а заменик председника Зоран Николић. Троје одборника са заједничке изборне листе СПС-ЈС, чланови Јединствене Србије, изашли су из коалиције и практично се определили као опозиција.
Скупштинско заседање иначе је протекло у доношењу решења о потвђивању мандата новим одборницима, као и именовању чланова скупштинских радних тела.
После подношења извештаја верификационог одбора за потврђивање мандата одборника Скупштине општине Ковин који је радио у саставу Слободан Лацку (СНС), Имре Чоти (СВМ) и Бојан Тајдић (СПС), донета су решења о потврђивању одборничких мандата Јасмини Месарош, Ивани Ђан, Славољубу Луки, Ненаду Крстићу – сви са Изборне листе „СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА-АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗА НАШУ ДЕЦУ“ и Роберту Тоту, са листе „Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István-Савез Војвођанских Мађара – Иштван Пастор“ (подсетимо, нови одборнци су добили мандате на месту колега који су претходно поднели оставке због избора на функције извршне власти, о чему смо писали у извештају са 1. седнице, прим. аут).
Већином од 39 гласова одборника (од присутних 42, одборници чланови Јединствене Србије нису гласали), донета су решења о избору председника и чланова савета и комисија СО Ковин и то: Савета за буџет и финансије; Савета за урбанизам и комунално-стамбену делатност; Савета за привреду; Савета за заштиту животне средине; Савета за јавне службе; Комисије за административно-мандатна питања; Комисије за представке и притужбе и Комисије за прописе Скупштине општине Ковин.

Донето је Решење о разрешењу председника, чланова и секретара Изборне комисије у сталном саставу а потом и Решење о именовању председника, чланова и секретара Изборне комисије у сталном саставу. За председника Изборне комисије поново је именована Татјана Раденковић Јакшић.
На крају заседања, оставке на одборничку функцију поднели су Душан Максимовић и Милан Милованов, с обзиром на постављење на места помоћника председнице општине.
Председавајући Зоран Брадањи обавестио је скупштину да поводом предстојећег празника општине, 4. октобра, неће бити организована свечана седница, нити пратеће манифестације, а да ће делегација општине положити венце на поменик палим борцима, као и да ће свим волонтерима, суграђанима који су дали допринос у борби против Ковида-19 током ванредног стања, бити уручене захвалнице за њихову солидарност и хуманост. О начину на који ће то бити спроведено у свим насељима ковинске општине, грађани ће бити обавештени.