ИЗ ОПШТИНЕ

НАТАЛИЈИНА РАМОНДА – СИМБОЛ ПРАЗНИКА 11. НОВЕМБРА

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, у Републици Србији обележава се као државни празник, у знак сећања на датум када су 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.


Главни мотив амблема празника је цвет Наталијина рамонда, иначе угрожена биљна врста код нас. У ботаници је познат и као цвет феникс с обзиром на то да му је карактеристика да и уколико се потпуно осуши, може поново да оживи када се залије. Биљку је 1884. године у околини Ниша открио доктор Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновћа. Заједно са Јосифом Панчићем описао је ову врсту и дао јој име по краљици Наталији. Амблем чини још мотив траке Албанске споменице, одликовања у знак верности отаџбини које су стекли сви припадници српске војске који су се повлачили преко Албаније у зиму 1915/1916. године, која се налази изнад цвета.

Управо поводом Дана примирја у Првом светском рату ученици ковинске Основне школе „Јован Јовановић Змај“ су и ове године на часовима Технике и технологије правили пригодну презентацију о овом великом догађају, а потом израдили амблеме. Како је препорука је да се амблем Наталијине рамонде носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника, то су ученици овај симбол правили и поносно носили током протекле седмице одајући почаст стотинама хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године“, каже њихов наставник Дејан Крецуљ. Захваљујемо и на достављеним фотографијама са презентације.