ИЗ ОПШТИНЕ

ДАН ДИГИТАЛНОГ УЧЕЊА

Дан дигиталног учења – Digital Learning Day, одржава се 25. фебруара широм света, највише у Сједињеним државама, кроз мноштво манифестација. И ове године, у кампањи која је трајала читаве седмице која му претходи, учествовали су ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ на часовима Информатике и рачунарства, реализујући пројекат истраживања и проширивања знања у области безбедности, са нагласком на „дигиталним траговима“.
Још пре епидемије, ученици су били активно упућени на рад на светској мрежи, па тиме и изложени разним опасностима, од којих многе на први поглед изгледају веома безазлено. Дигитални трагови представљају низ података које остављамо сваког пута кад користимо интернет. Они се односе на мрежне странице које посећујемо, електронску пошту коју шаљемо, видео записе које постављамо на мрежу, онлајн игре које играмо, информације које претражујемо. Увек треба имати на уму да све што је једном објављено на интернету остаје заувек забележено и некоме доступно, а никада не знамо ко их и са којом намером може употребити.
Ученици су веома свесни ових претњи, али опрезност није никада на одмет, поручује, уз ову вест и фотографије, њихов наставник и школски ПР, професор Дејан Крецуљ.