ИЗ ОПШТИНЕ

200 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ШКОЛЕ У МРАМОРКУ: ЗАСАЂЕН БЕЛИ ДУД ПОВОДОМ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА

Бели дуд (Morus alba) који је засађен у дворишту ОШ „Сава Максимовић“ у Мраморку овог марта, биће симбол великог јубилеја који у 2021. обележавају мештани, сви бивши и садашњи ђаци и колектив школе: 200 година од оснивања Народне школе и доласка првог учитеља!

„Садница је поклон породице Живковић. Проф. др Драгољубу Живковићу, који је 1953. године завршио осмогодишњу школу у Мраморку, дугујемо велику захвалност за иницијативу и залагање да се дрво засади у дворишту наше школе. Гледо Живковић, бивши ученик школе у Мраморку и Владо Живковић су бели дуд, у присуству ученика који су са великом пажњом пропратили овај догађај, засадили у школском дворишту 9. марта 2021.године“, прича директорка школе, Љиљана Крничан.
Свечаности су, поред ученика млађих разреда који су на настави били у преподневној смени, присуствовали и њихови учитељи и наставници који су говорили о значају овогодишњег јубилеја.

Мраморак је првог учитеља имао 1821. (био је свештеник, Вилхем Ланг)који је дошао из Немачке, за немачку наставу. Пошто је настава могла бити извођена само у приватним кућама, Ланг је 08.09.1821. предао писмени захтев Регименти у Панчеву за доделу плаца за изградњу школе и цркве. У октобру 1821. додељена су оба плаца и убрзо се приступило оснивању народне школе за српску и за румунску децу. Тако ће у Мраморку, све до 1945. године, постојати три наставе, а некад и три школе.

Фото: ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак