ИЗ ОПШТИНЕ

ПОТПИСАНИ ПРВИ УГОВОРИ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ И СТАРИХ КОТЛОВА

Први уговори са грађанима, крајњим корисницима Пројекта „Унапређење енергетске ефикасности“, путем којег ће у 59 домаћинстава бити замењена дотрајала столарија или стари котлови за грејање, потписани су јуче, 2. новембра, у згради општине. Присутне је поздравио и уручио уговоре заменик председнице општине Ковин, Ратко Мосуровић, истакавши задовољство због урађеног у име локалне самоуправе. Он је подсетио да је од државе за реализацију пилот-пројекта у овој години добијено два милиона динара, те да је из локалног буџета најпре издвојено исто толико, а да је ребалансом обезбеђено још пола милиона динара, како би се „изашло у сусрет свима који су конкурисали и испуњавају услове“.

Подсетимо, општина Ковин једна је од 67 локалних самоуправа у Србији у којима се ове године реализује пилот пројекат унапређења енергетске ефикасности, са чијим представницима је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић потписала уговоре крајем јуна. Протеклих месеци посебна комисија Општинске управе, коју је оформило Општинско веће јула, спровела је обимну процедуру током које су, на основу јавних позива, најпре изабрани извођачи радова, а потом и власници домаћинстава – грађани који су конкурисали, код којих ће бити реализоване мере санације. Програм се реализује по принципу суфинансирања – Министарство рударства и енергетике и општина обезбеђују 50 одсто трошкова, док другу половину финансирају сами грађани.
Сва акта у вези са пројектом Унапређења енергетске ефикасности доступна су и на сајту општине Ковин, у оквиру банера „Суфинансирање мера енергетске санације“, на https://www.kovin.rs/sufinansiranje-mera-energetske-sanacije/
У наставку погледајте извештај ТВ Панчево са потписивања уговора са грађанима.