ИЗ ОПШТИНЕ

ДОДЕЉЕНА ТЕХНИЧКА ОПРЕМА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ПОДРШКЕ ИНКЛУЗИЈИ РОМА, У ТОКУ И РАДОВИ НА ПРИКЉУЧЕЊУ ВОДЕ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ

Општина Ковин једна је од 18 локалних самоуправа у којима се ове године реализује пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група изазване пандемијом КОВИД-19“. Пројекат се реализује преко програма Немачке развојне сарадње (ГИЗ) „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, а главни партнер је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Тим поводом, у општини је у уторак, 9. новембра, уприличена свечана додела техничке опреме – два лаптопа и један мултифункционални уређај (штампач, копир, скенер) како би се унапредили технички капацитети и побољшало прикупљање података током пандемије КОВИД-19. Опрему је уручио Нинослав Јовановић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог и у свом обраћању присутнима подсетио да се у ковинској општини тренутно реализује још једна велика активност овог пројекта: прикључење на водовод за 60 домаћинстава са територије општине Ковин, у сарадњи са Јавним предузећем „Ковински комуналац”.

Захваливши се на додељеној опреми и подршци за најугроженије, заменик председнице општине Ратко Мосуровић, који је у име локалне самоуправе био домаћин догађаја, подсетио је да је Општина Ковин потписала Споразум о сарадњи на унапређењу приступа води за домаћинства са територије Ковина са Генералним секретаријатом Владе Републике Србије (правним заступником Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије) и организацијом Екуменска хуманитарна организација. У оквиру пројекта се обезбеђује приступ води за 60 најугроженијих домаћинстава, углавном породица припадника ромске популације. Мосуровић је напоменуо и да Општина Ковин упоредо реализује Локални акциони план за за унапређење образовања, запошљавања, здравља и становања Рома у општини Ковин за период 2021-2023. година. Циљеви и приоритети су даље унапређење и укључивање ромске заједнице у све токове локалног живота и рада, а већ је издвојено близу четири милиона динара за реализацију појединих сегмената обухваћених ЛАП-ом.
У име Тима за инклузију Рома и других маргинализованих група у Србији, програма ГИЗ, говорио је Роберт Бу, вођа тима и нагласио да ово није први пројекат који се у Ковину спроводи преко програма Немачке развојне сарадње, с обзиром да је било партнерства у области запошљавања, а сада је то веома важна подршка побољшању животних услова најрањивијих група становништва. У том смислу читав пројекат и партнере у оквиру њега поздравила је и захвалила на истрајности менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Драгана Јовановић Аријас.
У име „Ковинског комуналца“, чије екипе изводе радове на прикључењу воде ромским домаћинствима у Баваништу, говорила је Сузана Ракитован, шеф одржавања водоводне и канализационе мреже и изградње нових мрежа. Она се такође захвалила на донираним средствима кроз овај пројекат чиме је омогућено да локално јавно комунално предузеће и општина помогну великом броју породица за приступ води.
Свечаној додели опреме присуствовале су и Јелена Јовановић, покрајинска посланица у Скупштиви АПВ и Весна Новаков, ромски координатор за општину Ковин.
Учесници догађаја су након тога боравили у Баваништу, где су заједно обишли насеље у којем се изводе радови за прикључење на воду.