ИЗ ОПШТИНЕ

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА У ВЕЛИКОМ РАТУ

Поводом 12. новембра, Дана ослобођења Ковина у Првом светском рату и уочи државног празника – Дана примирја у првом ратном сукобу светских размера вођеном од 1914-1918. године, делегација општине Ковин и удружења бораца положиле су венце крај споменика Мира и разумевања на Војничком гробљу у Ковину.
У име локалне самоуправе, делегацију је предводио заменик председнице општине Ратко Мосуровић, док је делегацију СУНБОР-а предводио председник општинске борачке организације, Благоје Богдановић. Цвеће је положено и у име делегације Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин.
Подсетимо, на локацији Војничког гробља у Ковину сахрањени су посмртни остаци ратника супротстављених војски који су страдали у борбама око Смедерева 1915. године, а већина њих преминула је од последица рањавања у тадашњој болници Црвеног крста у Ковину. У 60 заједничких хумки сахрањено је тада око 500 српских и аустроугарских војника које је ратна судбина заувек спојила на тлу Баната.
С обзиром на прилично сложену епидемиолошку ситуацију на територији општине, ове године изостало је традиционално организовано одавање поште ратницима.

Делегација локалне самоуправе данас је положила венац и крај спомен-обележја интернирцима страдалим у пожару у транзитном логору Свилара у Ковину крајем Великог рата.