ИЗ ОПШТИНЕ

ОДМИЧУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ БАЗЕНА

САЊА ПЕТРОВИЋ: ЗАTВОРЕНИ ПОЛУОЛИМПИЈСКИ БАЗЕН У КОВИНУ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ, ЗА СПОРТИСТЕ  И КАО ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА-

На омиљеном излетишту Ковинаца, али и становника околних места, наставља се изградња Спортско – рекреативног центра Шљункара. Трасу је ових дана обишла председница општине Ковин Сања Петровић, са сарадницима.

„Након завршетка прве фазе 2019. године, која је подразумевала извођење припремних земљаних бетонских, армирачких и зидарских радова за изградњу темеља за шкољку и халу базена и изградњу сутерен хале, новонастала пандемија корона вируса у целом свету и у нашој земљи утицала је на преусмеравање средстава намењених капиталним пројектима за изградњу ковид болница, набавку медицинске и немедицинске опреме, опремање домова здравља и болница, помоћ и подршку привреди како би се што боље одговорило на корона кризу. Чим су се створили услови, наставили смо са изградњом овог капиталног објекта који ће заиста бити на понос свих нас“ – истиче председница општине Ковин, Сања Петровић. 

За прву фазу изградње базена издвојено је близу 77 милиона динара из буџета локалне самоуправе. 

„У току је друга фаза изградње базена, која је обухваћена двогодишњом јавном набавком, чија је вредност 230 милиона динара (са надзором за извођење радова), а које смо обезбедили из локалног буџета и уз подршку Управе за капитална улагања АП Војводине. Овим радовима планирана је изградња централног објекта, односно самог базена (димензија 33х20 метара) са трибинама, тушевима, купатилима са 8 мокрих чворова, свлачионицама. И ја се надам да ћемо већ крајем наредне године говорити о првим пливачима у базену“ – додаје председница Сања Петровић.

Друга фаза подразумева све врсте радова на изградњи централног објекта са пратећим просторијама – конструкцију објекта, браварске, лимарске, керамичарске и молерске радове, монтажу спољашње и унутрашње столарије, постављање инсталација за електричну енергију, изградњу водоводне и канализационе мреже, поставку санитарних уређаја, базенске опреме, као и уградњу грејања и подстанице за грејање, али и амбуланту, како би базен након ове фазе могао да буде отворен за све посетиоце.

На овај износ, Општина је издвојила и додатних 33 милиона динара у овој години за изградњу и допремање инсталација до самог објекта – водоводне и канализационе мреже и комплетне гасне инсталације, а почетак ових радова очекујемо у данима који предстоје.

Реализацијом друге фазе, централни део ће бити комплетно завршен у складу са пројектном документацијом. Својим димензијама, предвиђен је за могућност одигравања ватерполо утакмица и припреме ватерполо екипа, а подразумева се да је у основи и градски базен – зимско и летње купалиште.

Поред базена као централног објекта, који ће објединити летњу и зимску купалишну сезону, наредним фазама предвиђена је изградња галеријског дела са кафеом и терасама обострано оријентисаним, ресторан са кухињом за око 300 гостију и терасом, хол ресторана са wi-fi центром и помоћним садржајима, велнес центар са вежбаоницом – теретаном и просторијом за масажу, амбуланта, техничке просторије

Наставак изградње базена био је и један од главних пројеката за који су гласали грађани општине Ковин приликом спровођења јавне анкете у склопу формирања буџета за 2021. годину.

„Укупна вредност изградње овог комплекса износи 650 милиона динара, а суштина пројекта спортско-рекреативног центра на Шљункари је да спортистима, рекреативцима, туристима и свим грађанима наше општине, као и, надамо се, многобројним страним туристима, омогућимо да користе све расположиве капацитете објекта током целе године, а у летњим месецима да имају разноврснију понуду. Желимо објекат који се пре свега уклапа у природни амбијент, чак и у конфигурацију терена, са одређеним савременим партијама које наглашавају својом појавом функцију и значај грађевине, што ће допринети да ово буде још привлачније место за обилазак, спорт и рекреацију“, нагласила је још  председница општине Ковин, Сања Петровић.