ИЗ ОПШТИНЕ

ПОКРАЈИНСКО ПРИЗНАЊЕ ПРОФЕСОРУ ШКОЛЕ У БАВАНИШТУ

ГОДИШЊА НАГРАДА АП ВОЈВОДИНЕ „ЂОРЂЕ НАТОШЕВИЋ“, ЗА ИЗУЗЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА, ПРИПАЛА ЈЕ ДУШАНУ СИМИЋУ, ПРОФЕСОРУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ У ОШ „БОРА РАДИЋ“-

На свечаној академији „Присаједињење – други век“ поводом 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији, одржаној у четвртак, 25. новембра у Српском народном позоришту у Новом Саду, уручена су овогодишња покрајинска признања која се додељују за допринос у важним областима друштвеног живота.

Престижна награда у области образовања „Ђорђе Натошевићˮ додељена је овога пута просветном раднику из ковинске општине – професору српског језика и књижевности у Основној школи „Бора Радић“ у Баваништу, Душану Симићу.

У каквом одабраном друштву се нашао професор Душан, говоре имена осталих лауреата: покрајинска награда „Михајло Пупин“ додељена је академику Василију Крестићу, који се у име свих награђених захвалио; у области културе признање „Ференц Фехерˮ је добио Јован Адамов, председник Удружења композитора Војводине; у области привреде награда „Лазар Дунђерскиˮ припала је компанији „Нектар“ из Бачке Паланке; у области спорта признање „Момчило Тапавица“ атлетичарки Ивани Шпановић; у области равноправности полова награду „Милица Томићˮ добила је Миланка Фуртула, председница Удружења „Велико срце“; у области људских и мањинских права признање „Људевит Мичатекˮ уручено је мр Јене Хајналу, председнику Националног савета мађарске националне мањине.

„25. новембар 1918. године био је истовремено и крај и почетак. Крај зато што је Велика народна скупштина одржана тог дана у Новом Саду била завршни чин вишевековног историјског процеса – уједињења са матицом Србијом, а почетак зато што је тог дана за све који су живели и живе на територији данашње Војводине наступило време слободе, једнакости и просперитета, време које траје и данас“, изјавио је је на свечаности председник Покрајинске Владе Игор Мировић, који је и уручио признања за ову годину.

Свечаности су присуствовали и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе и Скупштине АПВ, епископ сремски Василије и други представници Српске православне цркве, муфтија војвођански Мухамед Зиљкић, представници војске, градова и општина из АП Војводине и чланови дипломатског кора.

Треба рећи да је  25. новембар, дан када је 1918. године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, одлуком Скупштине Војводине 2018. године установљен као датум од покрајинског значаја. Скупштина АП Војводине је тада, на 100. годишњицу, донела  покрајинску одлуку о установљавању награде АП Војводине и покрајинских признања. „Признање у области образовања „Ђорђе Натошевић“ додељиваће се за изузетне резултате постигнуте у васпитно-образовном раду предшколским установама, основним и средњим школама, васпитачима у предшколским установама, наставницима у основним и средњим школама и педагозима и психолозима у овим установама са седиштем на територији АП Војводине 25. новембра“, стоји у одредбама одлуке.

Ове године, са поносом истичемо да је добитник престижног признања управо професор из школе у Баваништу, који својим ђацима преноси најважнија знања из матерњег – српског језика и књижевности.