ИЗ ОПШТИНЕ

ДОНАЦИЈА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА РУМУНА ШКОЛИ У МРАМОРКУ

Национални савет румунске националне мањине донирао је Основној школи „Сава Максимовић“у Мраморку интерактивну таблу, пројектор и лаптоп, а овај пројекат финансирала је Амбасада Румуније у Србији. Како јавља директор школе Љиљана Крничан, школу је овим поводом 25. новембра посетио председник Националног савета румунске националне мањине Даниел Магду, координаторка Одбора за образовање при Националном савету Родика Алмажан, секретар при Националном савету Маринел Петрика, представници локалне самоуправе – помоћник председнице општине Душан Максимовић и председник Савета МЗ Мраморак Александар Паулица, као и председник Црквеног одбора Румунске православне цркве Виктор Симуљ.
У школи у Мраморку се од оснивања 1821.године па све до шк.1994/1995. године настава одвијала на српском и на румунском језику. И након тога, румунски језик остао је у програму наставе – изучава се кроз изборни предмет Матерњи језик са елементима националне културе, где велики број ученика изучава Румунски језик са елементима националне културе.
„Школа у Мраморку читаве ове године обележава два века од оснивања и посебно је значајно што смо у години обележавања великог јубилеја школе добили овако вредну донацију. Изражавамо велику захвалност Националном савету румунске националне мањине на донацији, као и жељу за наставак успешне сарадње у будућем раду на неговању матерњег језика са елементима националне културе, а самим тим и неговању мултикултуралности“, напомиње директорка Крничан.

Захваљујући овом савременом наставном средству школа ће имати боље услове за рад и на тај начин је Национални савет румунске националне мањине помогао да се уваже принципи једнаког права и доступности основном образовању, ефикасности и ефективности, у складу са географским, демографским, културним, економским и другим карактеристикама, уз уважавање специфичности локалне традиције национално мешовитих подручја.