ИЗ ОПШТИНЕ

ПОХВАЛА ЗА ПРОЈЕКАТ УЧЕНИКА ШКОЛЕ У ДУБОВЦУ

На крају првог полугодишта текуће школске године, тачније 22. децембра 2021. године, на свечаности у Београду уручена су признања најуспешнијим учесницима конкурса за Европску језичку ознаку у организацији Фондације „Темпус“, а међу њима и тиму наставника и ученика ОШ „Предраг Кожић“ Дубовац, о чему су нас са поносом обавестиле наставница енглеског језика Милица Бугариновић и наставница француског језика, Радосава Јаџић

Задовољство нам је да Вас обавестимо да је септембра текуће школске године пројекат Welcome to Deliblato Sands / Bienvenues dans la Dune de Deliblato, који су реализовали ученици Основне школе „Предраг Кожић“ прослеђен на конкурс за Европску језичку ознаку у организацији Фондације Темпус. Ове године, на конкурс је пристигао 21 пројекат из Републике Србије, од којих је 5 награђено Европском језичком ознаком, док је 5 похваљено. Иако овог пута није добио језичку ознаку, пројекат наше школе нашао се одлуком комисије међу похваљеним радовима, као једина сеоска школа. У допису се наводи да је наша иницијатива препозната по иновативним приступима у настави и учењу страних језика, те се на основу тога нашла међу похваљеним пројектима који се истичу одређеним аспектом.

Конкурс за Европску језичку ознаку у Европи постоји од 1999. године, а у нашој земљи се организује од 2019. и то сваке друге године. Вест је објављена на сајту https://jezici.obrazovanje.rs/2021/11/22/rezultati-konkursa-za-evropsku-jezicku-oznaku-2021/. 

Наш овогодишњи пројекат је тимског карактера, што значи да је у њему учествовало више наставника: Ануца Славковић, наставник биологије; Радосава Јаџић, наставник француског језика; Лидија Илић, наставник ликовне културе и Милица Бугариновић, наставник енглеског језика, заједно са ученицима 7. разреда (од септембра 2021. осмог разреда): Јаном Гаврилов, Славком Дубским, Робертом Илићем, Иваном Керчуљем, Дуњом Миленовић, Дарком Небрига и Николином Ранисављев. Коришћене су фотографије које су забележили ученици на часовима ликовне културе са предметном наставницом Лидијом Илић. Пројекат је реализован у оквиру Еколошке недеље, коју је организовала наставница биологије Ануца Славковић.

Комисија је вредновала критеријуме оригиналности, креативности, тимског рада, укљученост свих ученика у раду током пројекта, значај језика и комуникације, језичку разноврсност и наравно, повезивање и сарадњу са широм заједницом.

Остварени су циљеви пројекта, а то су: међупредметно повезивање; јачање тимског рада; коришћење ИКТ технологија у настави; креирање продукта рада (летак); упознавање са природним лепотама краја; обраћање туристима-посетицима са циљем представљања Делиблатске пешчаре. Делимично су остварени циљеви повезивања са широм заједницом, штампање и дељење летка пролазницима (услед корона вируса).

Такође се планира сарадња са Туристичком организацијом општине Ковин.

За поменути пројекат, наша школа је добила на располагање износ од 7.000 динара који представља награду која сe може утрошити на куповину издања у књижари Educational Centre.

Свечана церемонија, проглашење иницијатива које су добиле признање и похвалнице одржана је 22. децембра 2021. године у хотелу Мона Плаза у Београду. Догађају су присуствовали представници истакнутих иницијатива, чланови Комисије и истакнути гости.

Нама је била част што смо присуствовали овом свечаном догађају, много тога смо научили, вратили се пуни утисака, идеја, мотивисани за учествовање у неким новим пројектима.