ИЗ ОПШТИНЕ

ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

Више од 4,8 милиона динара у 2022. за унапређење положаја ромске мањине

Поводом Светског дана Рома, председница општине Сања Петровић упућује искрене честитке за празник свим суграђанима ромске националности који живе на територији општине Ковин, уз поруку да ће локална самоуправа наставити са реализацијом свих пројеката подршке Ромима и Ромкињама, како је то рађено у континуитету протеклих година.

Буџетом општине Ковин за текућу, 2022. годину, опредељено је 4.860.000,00  динара за подршку ромским породицама, од тога 3 милиона за унапређење услова становања, 700.000 динара за унапређење образовања, 300.000 за здравствену и социјалну заштиту, 60.000 за унапређење запошљавања, 800.000 за спровођење локалног акционог плана за Роме и Ромкиње.

Добра пракса подршке ромској заједници настављена је прошле године израдом  Локалног акционог плана за унапређење образовања, запошљавања, здравља и становања Рома у општини Ковин за период 2021-2023, који је Скупштина општине Ковин усвојила на седнци одржаној 27. априла 2021. Циљеви и приоритети су даље унапређење и укључивање ромске заједнице у све токове локалног живота и рада. Комплетан документ доступан је на веб презентацији општине Ковин, ОВДЕ.

Подсетимо, Светски дан Рома – 8. април установљен је 1990. године у знак сећања на Први међународни конгрес Рома који је одржан у Лондону 1971. године. Усвојен је међународни назив Ром (што на ромском значи човек) за све припаднике ове националне заједнице, а за химну је изабрана песма „Ђелем, ђелем” (што преведено на српски језик значи „Ишао сам, ишао”) чији текст описује страдање Рома и Ромкиња током Другог светског рата.