ИЗ ОПШТИНЕ

ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ – ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ

– ТРАДИЦИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ „МАЛИ РЕЦИТАТОРИ“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПУ „НАША РАДОСТ“ ОДРЖАНО ЈЕ КРАЈЕМ АПРИЛА
Предшколска установа ,,Наша радост“ Ковин је 27. априла у позоришној сали Центра за културу Ковин организовала такмичење ,,Мали рецитатори“, које негују низ година, а са циљем да се деца упознају са сценским наступом, да превазиђу трему јавне интерпретације и да на овај начин богате свој речник. Тема овогодишњег такмичења била је „Дете је дете да га волите и разумете“
У категорији предшколског узраста најбољи су били: Маша Радосављевић из Делиблата, која је освојила прво место за рецитовање песме Пеђе Трајковића ,,Играјмо се“, друго место заслужила је Лана Стефановић из Ковина говорећи стихове ,,Загонетке“ Мирослава Антића, треће место припало је Николају Миљковићу који је рецитовао песму ,,Баш лепо“, Моше Одаловића, док је четврто место освојила Бојана Ценић са рецитацијом „Деца не траже шарене лаже“ аутора Пеђе Трајковића. Ову одлуку донео је четворочлани жири у чијем саставу су били професори српског језика и књижевности: Гордана Ђоковић, Јелена Милановић и Марија Михајлов Ђорђевић као и логопед Биљана Влашић.

За препознавање талента, добро рецитовање и пласман у такмичењу заслужне су и васпитачице: Аурора Илић, Јелена Ерцег, Милица Панић, Марија Гаврилов и Марица Радованов. На почетку, публику је поздравила директорка Предшколске установе, Александра Алавања, захваливши се свима који су дошли да подрже учеснике и помогну малишанима да превазиђу трему и у име предшколске установе и у своје име, пожелела је срећу такмичарима.
Свих 20 учесника добило је по књигу и диплому за учешће, а победницима су додељене дипломе за освојена места и још по једна књига.
У завршном делу публика је имала прилику и да ужива у представљању некадашњих учесница такмичења „Мали рецитатори“, чији је таленат препознали још у вртићу. Стиховима Љубивоја Ршумовића „Љубав је штетна“ представила се Даница Божин ученица другог разреда Основне школе „Паја Маргановић“ из Делиблата, а рецитацијом „Крокодилска прича“, аутора Дејана Алексића, Даница Константиновић ученица петог разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Ковина. Даница је овом песмом учествовала на Општинском такмичењу „Песниче народа мог“.
„Негујте дечији таленат и креативност“ – порука је ковинског историчара уметности Иштвана Хајдуа, дугогодишњег уредника ликовног програма Центра за културу у пензији, по чијем мишљењу су изабрани најлепши дечији радови у оквиру ликовног конкурса предшколске установе на тему „Портрет“ и били представљени у Галерији у оквиру програма манифестације „Мали рецитатори“. Директорка Александра Алавања уручила је награде деци чији су радови награђени.
Поред такмичара из Ковина и из група у насељеним местима, публика је чула и најмлађе који су се представили у ревијалном делу: Софија Баризи рецитовала је песму „Дете“, Круна Андрејић – „Ето то сам ја“, Марко Станковић – „Порука одраслима“, Лора Зорић – „Балада о заборавном деди“ и Стефан Тот – „Жаба чита новине“.

Фото: ПУ „Наша радост“ Ковин