ИЗ ОПШТИНЕ

ОДРЖАН ДЕЧИЈИ САБОР „ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ 2022“ У БАВАНИШТУ

У Баваништу је у суботу, 21. маја, одржана централна манифестација Дечјег сабора „Дани ћирилице“, на којој се традиционално уручује награде најуспешнијим учесницима конкурса који је ушао у трећу деценију трајања.. Основци и средњошколци из целе Србије, али и из дијаспоре, писали су и размишљали на тему Мудрост. За ликовни део конкурса требало је украсити прво слово свог имена и тако добити иницијал, калиграфски преписати народну умотворину, насликати илустрацију народне бајке, приповетке или песме и направити лутку и обући је у народну ношњу из бакиног родног краја.
Ове године на конкурс у Баваниште је стигло укупно 2.725 радова, од тога 309 литерарних радова, 599 илустрација, 1.626 иницијала и калиграфских радова, 101 вез и 90 лутки.
Жири у саставу Бошко Сувајџић, Бранко Златковић, др Рајка Уљмански, Љиљана Симић за литерарне радове, а Др Сузана Полић, Вјера Медић и Емил Сфера за ликовне радове, одредио је који су учесници заслужили награде за прва три места у свакој од категорија, а додељено је и више похвала.
Специјална награда додељена је Јелени Рекић, из Аделаида у Аустралији, за лутку у ношњи Западне Славоније са великом корпом воћа, израђеној – како је сама дугогодишња учесница Сабора са најудаљенијег континента поручила – „у знак сећања на Веру Секулић, која је знала да се радује луткама обученим у ношње из бакиног краја.“
Програм доделе награда управо је и започео минутом ћутања којим је одата пошта идејном творцу и дугогодишњој председници „Дана ћирилице“ Вери Секулић, која је преминула прошлог лета.

Учесницима и гостима обратио се у име локалне самоуправе председник СО Ковин, Зоран Брадањи, рекавши да смо, као општина, „поносни на чињеницу да је овај Дечји сабор непрекинута нит већ две деценије и што ове године улази у трећу деценију постојања.“ Присутне је у име МЗ Баваниште поздравила секретар Слађана Јовановић и пожелела свим гостима да проведу незабораван дан уз гостољубиве домаћине. У име удружења Дани ћирилице и школе „Бора Радић“ као домаћина изложбе и церемоније, све је поздравила Нада Сапунџија, председница удружења и директор школе.
Награђеним и похваљеним учесницима конкурса за 2022. годину признања и поклоне уручила је Душица Матицки, секретар Вукове задужбине (сви награђени су на поклон добили и издања „Данице“ и „Данице за младе“ Вукове задужбине).
У лепо осмишљеном културно-уметничком програму приређеном поводом доделе награда, учествовали су деца из вртића, основци и средњошколци из Баваништа: Урош Костић, Данијела Милутинов, Јелена Радонић, Хелена Филипов, Лара Стевановић и малена Николина Шљивовачки, као и ансамбли КУД „Аца Обрадовић“ (средња и старија група) и Друштва „Бећарац“ (ветерани) из Баваништа. Актив жена „Дуга“ Баваниште и ове године је приредио слатке залогаје, а за израду цветних букета традиционално су се побринули ученици и професори ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина са смерова техничар хортикултуре и цвећар-вртлар. У малој сали Дома културе Баваниште приређена је изложба радова са ранијих Дана ћирилице. Програм су улепшали голубари пуштањем голубова за срећу на почетку Сабора, а из истоименог удуржења „Пидиканац“, али коњичког клуба, обезбедили су вожњу фијакерима за госте који су желели да искусе такав доживљај.
Генерални спонзори и покровитељи Сабора су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Велики пријатељи Сабора су Вукова задужбина, школа у Баваништу, МЗ Баваниште. Огроман посао обавља колектив библиотеке „Вук караџић“ Ковин – посебно огранак у Баваништу „Теофило Димић“, где је пријем радова, нумерисање и разврставање.
Други део овогодишњег Сабора одвијаће се почетком августа, када у Баваниште стигну учесници из дијаспоре, одакле је стигло можда и највише радова до сада – укупно 278 и то из Аустралије, Италије,Словеније Бих, Белгије Данске, Боцване, Јужноафричке републике, из Француске, Швајцарске, Немачке.
Комплетне званичне резултате „Дана ћирилице 2022“ погледајте на веб презентацији удружења, на линку ОВДЕ
Удружење „Дани ћирилице“ данас обележава своју славу, Св. Ћирила и Методија, резање славског колача обављено је пре подне у храму СПЦ у Баваништу.