ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН 4. ОКТОБАР – ДАН ОПШТИНЕ КОВИН

У духу добре традиције, јуче је у Ковину свечано обележен Дан општине, 4. октобар.   

Централно обележавање празника почело је полагањем венаца на споменик палим борцима НОР-а, поводом 78. годишњице ослобођења Ковина у 2. светском рату, у присуству многобројних делегација и уз почасну стражу припадника Војске Србије.

Посебну ноту свечаном и достојанственом одавању поште палим борцима додало је присуство великог броја деце и ђака који су положили цвеће, из свих ковинских основних школа, из обе средње школе, као и предшколаца из „Наше радости“. Сви они су присуствовали церемонији и у склопу активности током текуће „Дечје недеље“.

У име Министарства одбране и Војске Србије, делегацију је предводио мајор Благоје Смоловић, а делегацију општине Ковин председница Сања Петровић. Потом су венце и цвеће редом положиле делегације СУБНОР-а Ковин, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912-1918. и поштовалаца Ковин, Удружења пензионисаних подофицира ОО Ковин, Црвеног крста Ковин, Прве МЗ Ковин, Друге МЗ Ковин, Ковинског комуналца, Дома здравља, Специјалне болнице за психијатријске болести, Рудника Ковин, Водопривредног друштва Тамиш-Дунав Панчево, Библиотеке „Вук Караџић“, Туристичке организације општине, Установе за спорт, Спортског савеза општине Ковин, МЗ Баваниште, МЗ Скореновац, МЗ Плочица, МЗ Мраморак, МЗ Делиблато, МЗ Гај, МЗ Дубовац, делегација ОО Српске напредне странке Ковин, ОО Социјалистичке партије Србије Ковин, МО СНС Скореновац.

Учесници овог дела програма обележавања заједно су одшетали до споменика руском пилоту Николају Ускову, где је делегација општине, предвођена замеником председнице, Ратком Мосуровићем, положила венац са цвећем хероју Црвене армије који је погинуо на тлу ковинске општине у борбама за ослобођење.

Руководство општине одало је пошту и положило цвеће и крај споменика суграђанима страдалим у ратним сукобима на тлу бивше СФРЈ од 1991. до 1999. године.

У центру Ковина традиционално је приређен „Банатски фруштук“, који  су и овога пута са радошћу организовале жене актива Прве МЗ Ковин. Фруштук је протекао уз подршку „Ковинских бећара“, па су, уз звуке тамбурица, „банатски залогаји“ пријали свима још више.

На свечаном коктелу за одборнике, већнике, руководиоце предузећа и установа и сараднике локалне самоуправе из свих осталих органа и организација, одржаном потом у галерији Центра за културу, присутне је поводом празника поздравила председница општине, Сања Петровић и, између осталог поручила:

„Многобројни догађаји и прилике на које ми као локална самоуправа нисмо могли утицати десили су се од прошлог октобра, нанизавши се на већ исцрпљене ресурсе после интензивне борбе са Ковидом-19. И испоставило се да је година за нама заправо непрестана брига о томе како да наша мала локална самоуправа одржи најважније функције за све грађане.

Мислим да смо у томе заиста успели – и у области комуналних услуга, и када је у питању обезбеђивање јавног превоза и када је реч о подршци предшколској установи, и школама у делу који обезбеђује локална самоуправа. Унапредили смо више услуга у области социјалне заштите и обезбедили коначно све потребно за легалан и несметан самосталан рад Установе „Ласта“ у којој је обезбеђен дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, што породицама корисника много значи.“ Председница Сања Петровић говорила је и о приоритетном деловању уочи зимске сезоне: „Колико год то умемо и можемо, да обезбедимо пристојне услове за живот током зимских месеци за све наше грађане – у Ковину и свим насељеним местима општине. У том контексту, желим да истакнем да смо обезбедили огрев за најугроженије становништво које ће људи добити преко Центра за социјални рад, да смо заједно са нашим ЈП „Ковин-гас“ учинили све да уведемо нову сезону снабдевања гасом – како привреде, тако и становништва – тако да испорука овог енергента буде стална, без поремећаја у снабдевању; исто тако припремили смо и све потребно за сезону даљинског грејања путем Топлане. Веома је важно што смо и ове године реализовали пројекат Суфинансирања мера енергетске ефикасности, па је путем конкурса 55 домаћинстава добило значајна средства за опремање домова новом столаријом и котловима за грејање. С обзиром на мере штедње које се односе на електричну енергију, такође смо веома поносни на чињеницу да смо као локална самоуправа баш током ове године реализовали јавно-приватно партнерство за посао замене светла јавне расвете штедљивим лед осветљењем, уз дугорочну уштеду и бенефит за здравију животну средину.“

На крају свог обраћања, председница је позвала суграђане да одговорно учествују у попису становништва: „Као председница општине и са вашим поверењем на овој дужности, на крају хоћу да вас замолим да, као одговорни становници наше лепе Србије, олакшамо држави посао који се периодично обавља код нас још од времена кнеза Милоша Обреновића и учествујете у Попису 2022. који је у току,“ поручила је Сања Петровић.

Програм обележавања Дана општине завршен је свечаним отварањем 36. Октобарског ликовног салона, које је организовао Центар за културу Ковин увече од 19 сати.