ИЗ ОПШТИНЕ

ЗМАЈЕВЦИ У СВЕТСКОЈ НЕДЕЉИ СВЕМИРА

Ученици ковинске „Змајеве“ школе и ове године учествовали су у Светској недељи свемира, која је одржана широм планете од 4. до 10. октобра. Тема ове године је „Свемир и одрживост“.

“Ове године акција је одржана током Дечије недеље, а тема је усмерена ка промишљању како је одрживост у свемиру повезана са начином на који човечанство користи свемир, посебно орбитално подручје које окружује Земљу, које је ограничени ресурс. У центру пажње је како истраживање свемира и даљинско посматрање Земље могу помоћи у покретању промена на нашој планети. Ово укључује мерење климатских промена, идентификацију загађења на копну и мору, подршку пољопривреди у земљама у развоју.

Први пут у овако озбиљан проблем укључили су се ученици млађег узраста, ђаци другог разреда учитељице Светлане Баковић. Својим радовима на веома оригиналан начин и са много озбиљности приказали су размишљања о планетарном проблему, о планети коју њима остављамо. Продукти њиховог рада, под називом “Земља у прозору”  укључени су и у међународни пројекат “Реците гласно, нек чују сви људи, какве могућности Свемир нуди”, НВО “Оаза знања” из Подгорице”, каже координатор пројектних активности школе, професор Дејан Крецуљ.