ИЗ ОПШТИНЕ

ФЕСТИВАЛ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА У КОВИНСКОЈ БОЛНИЦИ

Поводом обележавања Светског дана менталног здравља, 10. октобра, Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ отворила је у болничкој библиотеци Фестивал менталног здравља, који ће трајати до 31. октобра под овогодишњим слоганом ,,Нека ментално здравље и добробит постану приоритет за све“.

,,На овај дан потребно је да се подсетимо колико је ментално здравље значајно за свакодневно функционисање. Иако се ментални поремећаји испољавају на мноштво различитих начина и имају разне облике, важно је имати у виду да сви они деле и једну заједничку карактеристику: спречавају особу да испољи своје потенцијале. Особе које имају дијагнозу неког психијатријског поремећаја, такође, живе са стигмом коју она са собом носи, што неретко може да представља терет који је чак и већи од самог психичког поремећаја. Важно је развити свест о томе да је особа која се суочила са неповољним околностима, херој, а не да је неуспешна, беспомоћна, са осећајем кривице и осећајем срама. Људима који имају ментални проблем увек je потребна подршка, како здравствених стручњака, тако и шире заједнице.“ истакла је в. д. директора СБПБ ,,Ковин“, др Јованка Петровић, специјалиста психијатрије.

Првог дана Фестивала, тим психолога СБПБ ,,Ковин“ је заједно са пацијентима болнице одржао дискусиону групу на тему ,,Лично благостање и психолошка добробит“, коју је модерирао психолог Душан Мандић. Пацијенти су активно учествовали у разговору, са својим предлозима и коментарима. Кроз међусобну интеракцију учесници су имали могућност да изнесу властита искуства и личне утиске о томе шта њима највише помаже да се добро осећају, истичући оне видове подршке који им посебно значе. Након завршетка дискусије, пацијенти су у болничком парку заједно са радним терапеутима, засадили дрво и украсно биље, симболично, као подсетнике важности очувања средине и унапређења физичког и менталног здравља.

Током Фестивала, пацијенти наше установе учествоваће у различитим активностима: у сликарској радионици, у такмичењу у стоном тенису, шаху и друштвеним играма, поетском дружењу и библиотерапији, пројекцији филмова, као и музичком програму. Такође, на одсеку Радне терапије отворена је изложба ручних и уметничких радова пацијената.