ИЗ ОПШТИНЕ

ПРЕДАВАЊЕ И РАДИОНИОЦА О „ДИГИТАЛНОЈ ДЕМЕНЦИЈИ“

У Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин реализовано je предавање и радионица о „дигиталној деменцији“ за основце, представнике ђачког парламента.

Психолог Недељко В. Јовић представио је ученицима приручник „Млади под контролом…Дигитална деменција! Шта чинити?“ а потом је одржана интерактивна радионица са ђацима ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин и проф.српског језика и књижевности Машом Вулетић. Јовић је младима указао на последице прекомерне употребе дигиталних технологија које оштећују мозак, изазивају привремени губитак памћења, смањују пажњу, концентрацију, али и изазивају несаницу. Термин „дигитална деменција“ метафорички илуструје промене у личности до којих доводи некритичко коришћење компјутера и интернета, алудирајући на дисфункцију конгнитивног процеса и занемаривање логичког мишљења, посебно код младих. Било је речи о самоконтроли, а закључак је да људи који често истовремено користе више медија, показују проблеме са контролом властитих мисли. Успостављање самоконтроле код младих се постиже уз помоћ правила и ограничења – функционалних образаца понашања, наводи стручњак.

Недељко В. Јовић је дипл.психолог је Београда који се од 1996. бави научним и стручним радом из области превенције болести зависности са посебним аспектом на психо-социјалну проблематику зависника и његове породице. Објављене књиге: „Водич за родитеље: Породица у вртлогу дроге“ и „Породица, како је сачувати-отац љубави и поверења“. Семинари и курсеви: „Породица у вртлогу дроге-водич за здравствене раднике“, „Ресоцијализација зависника код злоупотребе стероида“, „Значај породице у лечењу младих пацијената зависника-Шта чинити?“, „Превенција болести зависности у породици“.