ИЗ ОПШТИНЕ

БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ У ШКОЛИ У МРАМОРКУ, СВЕЧАНО И У РУМУНСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ 25. ДЕЦЕМБРА

Ученици ОШ „Сава Максимовић“ су 21. децембра 2022. у сали школе извели свечани програм под називом „БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ.“

Програм је отворио хор, песмама „Анђели певају“, „Маријо славна“ и „Божић, Божић“ који је припремила наставница музичке културе Виолета Помар.

Ученице 2. разреда Дејана Ника и Катарина Бошковић рецитовале су песме „Новогодишња честитка“ Драгослава Антић и „Деда Мраз“, Ненада Бајића, припремала их је учитељица Родика Стеријан.

Ученици 1. и 2. разреда који похађају часове румунског језика са елементима националне културе певали су песму  ”Astăzi sa născut Hristos”, a ученици 3. i 4. разреда песму  ” O ce veste minunată”, припремила их је наставница румунског језика Мариника Пурић.

Јована Ника , ученица 7. разреда, извела је композицију „Лабудово језеро“, затим се оркестар представио композицијама Шедрик и Мизет Ј.С.Баха који је припремила наставница Виолета Помар.

Програм су обогатили гости из Делиблата, ученици музичких школа:

Марко Радосављевић – Прелудијум, Јелена Помар – „Joy to the world“, Катарина Помар – „We wish You a mery christmas“, Даница Божин – забављач, Теодора Цревар и Милица Крчуљ.

Ученици, родитељи и наставници су уживали у свечаном програму који је био уприличен поводом  божићних и новогодишњих празника.

Румунска православна црква традиционално  је обележила Божић по грегоријанском календару у недељу, 25. децембра 2022. године. Око педесет ученика ОШ “Сава Максимовић“  из Мраморка који похађају часове румунског језика са елементима националне културе  учествовало је у свечаној божићној миси.  Ученици су извели пригодан програм  на румунском језику који је припремила наставница румунског језика Мариника Пурић – рецитал и божићне песме, уз музичку пратњу учитеља Лућијана Чолака.

Ученици су на крају свечаног  програма добили пригодне новогодишње  пакетиће.

Недељу дана уочи Божића, 18. децембра, ученици од 1. до 4.разреда ОШ “Сава Максимовић“ који похађају часове румунског језика са елементима националне културе учествовали су на фестивалу „Noi umblăm și colindăm” у румунској православној цркви, када су певали  коледарске песме на румунском језику, допунила је овај извештај директорка школе Љиљана Крничан, уз фотографије са догађаја.

 

Поводом Божића по Грегоријанском календару, посебан програм припремали су и ученици ОШ „Ђура Јакшић Ковин који  похађају часове румунског језика са елементима националне културе – они су учествовали, заједно са наставницом Аном Савић Албу и учитељицом Александром Милошевић у емисији Радио Телевизије Војводине, програм на румунском језику, у оквиру магазина посвећеног божићним обичајима, погледајте на на линку https://www.turizamkovin.rs/index.php/novosti-dogadjaji/439-pripadnici-rumunske-nacionalne-manjine-u-opstini-kovin-docekuju-korindjase-na-badnje-vece-i-bozic, на сајту Туристичке организације општине Ковин.