ИЗ ОПШТИНЕ

ДЕЦЕНИЈА ПОУЗДАНОГ ПАРТНЕРСТВА ОПШТИНЕ И ВАТРОГАСНОГ САВЕЗА КОВИН

Енергија и знање проткано искуством пређашњих генерација добровољних ватрогасаца кроз традицију дугу више од 140 година на територији општине Ковин, препозната је и од стране локалне самоуправе. Пуних 10 година траје партнерски однос током кога су заједнички савладани бројни изазови као што су: преко 300 интервенција гашења пожара, поплава, COVID, као и реаговања на друге ванредне догађаје, обезбеђено је стабилно финансирање пројектних активности Општинског ватрогасног савеза Ковин (ОВС) и припадајућих Добровољних ватрогасних друштава, едукација и промоција заштите од пожара и спасавања код школараца и суграђана, обезбеђивање јавних скупова и догађаја, промоција ватрогаства и хуманих вредности кроз ватрогасна такмичења на којима су остварени запажени резултати, као што су златна и сребрна одличја у категоријама подмлатка, јуниора и сениора на неколико државних такмичења, као и учешће на међународној ватрогасној олимпијади у Аустрији.

На свечаној седници Скупштине ОВС-а Ковин, присутни добровољни ватрогасци, представници локалне самоуправе, Одељења за ванредне ситуације у Панчеву МУП РС, Националног тренинг центра за ванредне ситуације МУП РС, Ватрогасног савеза Војводине, Црвеног крста Ковин, као и бројни други пријатељи добровољног ватрогаства упознати са радом и свим постигнутим резултатима током 2022. године. Као резултат вишегодишњег рада и улагања, прошле године формирано је 8 (осам) добровољних ватрогасних јединица (ДВЈ), чиме је ОВС Ковин први који је испунио обавезе на нивоу Републике Србије у складу са Законом о добровољном ватрогаству. Формирање ДВЈ захтевало је низ активности у погледу измене Статута, доношења аката, набавке возила, неопходне заштитне и опреме за гашење пожара, као и стручно оспособљавање припадника ДВЈ од стране представника Сектора за ванредне ситуације МУП РС.

Командирима добровољних ватрогасних друштава (ДВД-а), која су успешно реализовала формирање добровољних ватрогасних јединица у складу са Законом о добровољном ватрогаству и команданту ОВС-а, церемонијално су уручене заставе, а то је у име локалне самоуправе учинио заменик председнице општине, Ратко Мосуровић.

На предлог ОВС-а Ковин председници општине Ковин, Сањи Петровић, додељено је највише признање Ватрогасног савеза Србије, Почасни ватрогасни крст, за сву несебичну подршку добровољном ватрогаству и промовисању волонтеризма и хуманих вредности.

Главна порука са свечане скупштине гласи: „Настављамо са даљим развојем већ успешне сарадње, с циљем подизања капацитета Општинског ватрогасног савеза Ковин као значајног субјекта и добровољних ватрогасаца као снаге система заштите и спасавања општине Ковин. Тежимо да обезбедимо поуздан систем одговора приликом настанка ванредних догађаја и ситуација, како би се додатно подигао ниво опште безбедности локалног становништва.“